In de nasleep van een anonieme brief van politiemensen hebben Brusselse politici maandag gepleit voor een heroprichting van de nabijheidsbrigades om het drugsgeweld in Brussel aan te pakken. "Deze brigades hebben in het verleden bewezen effectief te zijn in het terugdringen van criminaliteit en het herstellen van de openbare orde", zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

©
Kevin Van den Panhuyzen / Belga Image
| Mathias Vanden Borre (N-VA) en Amin El Boujdaini (MR).
Brusselse parlementsleden bepleiten heroprichting nabijheidsbrigades
Zaterdag berichtte de krant l'Echo over een anonieme brief van politiemensen die in de ontbinding van nabijheidsbrigades of zogenaamde 'kobans' één van de oorzaken van het toegenomen drugsgeweld zien. Het doel van deze politieagenten in burger was om straatdealers lastig te vallen en gewelddadige overvallen te verhinderen.
"Door het schrappen van de nabijheidsbrigades hebben de bendes nu veel meer geld, macht en wapens," zei een inspecteur van de politiezone Zuid eerder ook aan BRUZZ naar aanleiding van het drugsgeweld binnen zijn zone.
De teams waren klein, werden gefinancierd door de lokale autoriteiten en hadden een hoge mate van autonomie. L'Echo wees erop dat de brigades, die verdwenen aan het einde van de coronaperiode, omdat ze "duur" waren "in termen van middelen en personeel".
Ook zou één van de leden van de Uneus-brigade in Sint-Gillis in conflict gekomen zijn met buurtbewoners van het Bethlehemplein en beschuldigd zijn van racisme en overijverigheid tijdens de pandemie. De Silva-brigade uit Vorst werd dan weer ontbonden nadat verschillende leden werden verdacht van samenspanning met het criminele milieu.
Team Phénomènes zou volgens een bron een belangrijk gerechtelijk onderzoek hebben verbrand door een gebrek aan coördinatie en te veel enthousiasme, zo berichtte de krant.
'Regering en lokale autoriteiten moeten daadkrachtige maatregelen nemen'
Toch ondersteunt het Brusselse parlementslid Amin El Boujdaini (MR) de heroprichting van de nabijheidspolitie. Het gaat volgens hem om "een legitieme vraag van de burgers en de politiemensen op het terrein". De Franstalige liberaal wijst erop dat de afschaffing "een politieke keuze van de lokale autoriteiten" was die zich heeft vertaald in "een toename van de schietpartijen, aanvallen en een groeiend gevoel onder de bewoners dat ze in de steek worden gelaten".
Andere gemeenten hebben nabijheidsdiensten behouden, wat volgens El Boujdaini aantoont dat het probleem "geen gebrek aan middelen" is, maar "slecht lokaal bestuur".
Ook Vanden Borre wijst op de verantwoordelijkheid van het lokale niveau. "Helaas een concreet voorbeeld van hoe laissez-faire leidt tot chaos en geweld. Nu verwijzen een aantal Brusselse politici opnieuw richting het federale niveau om de problemen aan te pakken. Ja, het federale regeerakkoord en de minister van Binnenlandse Zaken beloven versterking, maar de Brusselse regering en lokale autoriteiten moeten eindelijk ook de ernst van de situatie erkennen en zelf daadkrachtige maatregelen nemen zoals de herinvoering van de brigades".
Lees meer over: Politiek , Koban , UNEUS , strijd tegen drugs , Mathias Vanden Borre , Amin El Boujdaini , Brussel Kort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.