Er waren geen politieke zittingen in deze laatste week van de vakantie (voor de Nederlandstalige Brusselaars tenminste), en ook de gewestregering kwam niet samen. Maar dat wil niet zeggen dat het muisstil was in de Brusselse politiek. "Er worden nog volop spelletjes stratego gespeeld."
De politieke week: 'Over and out voor het wetboek dierenwelzijn'
Wat politiek analist Steven Van Garsse vooral opviel was hoe de oppositie de hand wist te leggen op het wetboek dierenwelzijn van bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi). Dat is een regeringsdocument dat al een hele tijd niet goedgekeurd geraakt. De oppositie dient nu dezelfde tekst in via het parlement.
Het is volgens Van Garsse duidelijk dat de oppositie de meerderheid kleur wil laten bekennen. "Iedereen is voor dat wetboek, maar de PS vreest dat er een amendement zal komen met een verbod op onverdoofd slachten. Nu wil de oppositie de PS alsnog in de hoek drummen."
Het is voor Van Garsse intussen wel zonneklaar dat er van dat wetboek niets meer in huis zal komen, daarvoor is het water tussen de PS en Défi veel te diep. "Vandaag zei Clerfayt plots dat een verbod op onverdoofd slachten niet onmiddellijk wordt ingevoerd, dat er een overgangsfase mogelijk is waarbij met joden en moslims naar de modaliteiten kan worden gekeken. Dat klinkt als een wanhoopspoging."
Intussen dringt de tijd, want aan de horizon wachten de verkiezingen van 9 juni. "Pas volgende week vrijdag", zegt Van Garsse, "is er mogelijk een zitting waar de ordonnantie in overweging wordt genomen en daarna wacht nog een bespreking in de commissie. De PS kan intussen allerlei vertragingsmechanismen inroepen. En dan moet je weten dat de laatste zitting gepland is op 3 mei. Dat is bij wijze van spreken morgen al. Kortom, ik denk dat het over and out is."
Spelletje stratego
Volgende week weten we ook definitief wie opkomt voor de verkiezingen, maar voor enkele kleine partijen is het dezer dagen nog alle hens aan dek. Wie een lijst indient kan dat met een handtekening van een uittredend parlementslid, of met vijfhonderd handtekeningen van Brusselaars. Precies dat laatste blijkt helemaal niet zo makkelijk. Voor de Nederlandstalige taalgroep moeten het bovendien handtekeningen zijn van Nederlandstalige Brusselaars.
Voor U en Volt hebben een stem gekregen van Groen. En Viva Palestina van Abou Jahjah kon rekenen op Brussels parlementslid Khadija Zamouri van Open VLD. Intussen ziet het er wel naaruit dat Transparency en DierAnimal niet aan een handtekening geraken.
Voor Van Garsse is het nieuw dat er zoveel informatie vrijkomt over het verzamelen van handtekeningen. "Vroeger gold het principe: partijen helpen graag de kleinere partijtjes aan een handtekening, niet om inhoudelijke redenen maar in naam van de democratie. Nu lijkt het er toch sterk op dat het meer een spelletje stratego is, anders kan je niet verklaren dat Groen een handtekening geeft aan Voor U, wat een rechtstreekse concurrent is voor Open VLD, en dat Open VLD een handtekening geeft aan de partij van Abou Jahjah, wat links meer zal verdelen, en misschien PVDA zal verzwakken. Zo blijkt nog maar eens dat politiek echt overal zit."
Lees meer over: Politiek , Wetboek dierenwelzijn , Bernard Clerfayt , de politieke week , Transparency , DierAnimal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.