Hoe dichter de verkiezingen komen, hoe talrijker het aantal regeringsdossiers dat geblokkeerd dreigt te geraken. "Dat is niet ongewoon op het einde van een legislatuur, maar of het een goed beeld geeft van de politiek is een andere kwestie."
De politieke week: van een belgenmop tot spelende kinderen in een zandbak
Deze week kwam het fenomeen van de wisselmeerderheden boven water drijven in de Brusselse politiek. Eerder was dat al aan de orde om het wetboek dierenwelzijn tegen te houden en vrijdag ontstond er eentje om de volksraadpleging door het parlement te krijgen. Volgens politiek analist Steven Van Garsse is ook dit een gevolg van de naderende verkiezingen. "De zenuwen staan op scherp. Elke partij wil nog een trofee binnenhalen."
Heel opvallend in bepaalde dossiers is hoe PS en PVDA elkaar lijken te vinden. "De PS laat geen gelegenheid onbenut om te benadrukken dat ze niet van plan is om met extreem links in zee te gaan na de verkiezingen. Maar, in de realiteit lijkt het toch de andere kant op te gaan. Zie ook hoe in het Franstalig gemeenschapsparlement met een wisselmeerderheid de Décret Paysage - dat de studieduur voor de universiteitsstudenten verlengt - is goedgekeurd."
Verzet van Van Peteghem
Vrijdag stond ook de registratieplicht voor huurders op de agenda, maar ook dat lijkt niet van een leien dakje te lopen, onder andere wegens het verzet van federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) tegen de Brusselse ordonnantie hierover. Van Garsse: "De Brusselse regering wil inzage krijgen in de lopende huurcontracten in het Brussels gewest. Ze heeft die gegevens nodig om een betrouwbaar huurrooster op te maken, waar verhuurders zich in de toekomst aan zullen moeten houden. Er is ook een wet klaar die de verhuurders verplicht om de huurcontracten te registreren. Tot hier is er geen probleem. Maar, de wet voorziet ook dat de federale registratie via MyRent, die vandaag al bestaat, wordt opgeheven en daar gaat Van Peteghem niet mee akkoord."
Het begin van een belgenmop
Van Peteghem ligt al een tijdje dwars omdat het federale niveau die cijfers ook nodig heeft voor de federale staatskas, waarop Brussel zegt dat de gegevens van MyRent niet voldoende verfijnd zijn. Van Garsse ziet er het begin van een belgenmop in. "Dat Brussel aan het federale niveau vraagt om de registratie af te schaffen is ongezien. Het is ook een duidelijke bevoegdheidsoverschrijding. Van Peteghem zal dit aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Hij zal bijna zeker gelijk krijgen."
Als dat gebeurt dreigen verhuurders in Brussel hun huurcontract twee keer te moeten registreren. "Een probleem", zo oordeelt Van Garsse, "want de Brusselse regering heeft in het kader van de administratieve vereenvoudiging ooit het Only Once-principe ingevoerd. Dat wil zeggen dat Brussel er zich toe verbindt de burger niet lastig te vallen met een dubbele admistratieve handeling."
Ook al zit het Brussels Gewest nu enigszins gewrongen, toch denkt Van Garsse dat staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) gewoon zal doorzetten. "De grondwettelijke problemen die opduiken, zullen dan daarna gewoon worden opgelost."
Het zat er bovenarms op
Door deze vrijdagse akkefietjes dreigen we te vergeten dat het er donderdag in de Brusselse regering bovenarms opzat tussen Bernard Clerfayt (Défi, Werk) en Ans Persoons (Vooruit.brussels, Stedenbouw en Erfgoed) over de goedkeuring van Good Living, het grote stedenbouwkundige beleid waarmee laatstgenoemde volgende maand naar de kiezer wil trekken. Bij BX1 vergeleek Persoons de houding van Clerfayt met een kind dat in de zandbak het speeldgoed van de anderen vertrappelt. Zo ontstaat volgens Van Garsse een politiek steekspel waarbij de ene minister de andere niets meer gunt. "En dan eindig je, niet verrassend, met een volledige blokkering."
Lees meer over: Politiek , de politieke week , Vincent van peteghem , Nawal Ben Hamou , Bernard Clerfayt , Ans Persoons
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.