De Raad van State

| De Raad van State.

DierAnimal klaagt uitsluiting bij verkiezingen aan: ‘Dit gaat om manipulatie’

© BRUZZ
03/05/2024

De partij DierAnimal tekent beroep aan bij de Raad van State ‘wegens belemmering van de democratie en niet-naleving van de kieswet’. "Het verkiezingsproces in België laat te wensen over," constateert de partij.

Om deel te mogen nemen aan de verkiezingen heeft DierAnimal de handtekening van een zittend Nederlandstalig Brussels parlementslid nodig of 500 handtekeningen van Brusselaars met een Nederlandstalige identiteitskaart. Dat kreeg de partij niet op tijd voor elkaar.

Dat laatste bleek trouwens voor heel wat lijsten een moeilijke klus, geen enkele Nederlandstalige lijst haalde de drempel van 500 handtekenignen bij de Brusselse verkiezingen.

Deurwaarder

Volgens DierAnimal-voorziiter Constance Adonis Villalon verliep het indienen van die handtekeningen erg moeilijk. Zo waren er technische problemen met de elektronische registratie. “Wij hebben een deurwaarder ingeschakeld die heeft vastgesteld dat hij drie dagen lang geen handtekening kon indienen, en dat op verschillende tijdstippen met verschillende gsm’s.”

De voorzitter van DierAnimal vindt het verdacht dat het zo moeilijk was om handtekeningen elektronisch in te dienen: “Ik noem dat technische problemen tussen aanhalingstekens, het kan toch niet dat je in 2024 geen systeem op poten kan zetten dat werkt?”

Bovendien zouden gemeenten volgens haar papieren handtekeningen hebben geweigerd. “Minister Verlinden (CD&V, Binnenlandse Zaken, red.) heeft aan gemeenten opgedragen om scans van handtekeningen niet te aanvaarden, maar in 2019 mocht dat wel. Dat kan toch niet?” zo klaagt Adonis Villalon aan.

Ongeldige stembusgang

De partij betreurt bovendien dat ze geen handtekening kregen van een Brussels parlementslid, terwijl die dat wel deden voor andere nieuwe partijen. Ze spreken zelfs van ‘manipulatie’: “Wij vragen ons af of we nog in een democratie leven in België. Ze doen er alles aan om ons niet toe te laten tot de verkiezingen,” reageert de voorzitter van de partij die opkomt voor dierenrechten.

DierAnimal tekent ten slotte in een opmerkelijke zet beroep aan tegen een stembusgang van vijf jaar geleden waarbij ze zelf profiteerden van een nalatigheid.

In 2019 behaalde de partij tegen alle verwachtingen in een zetel in het Brussels parlement dankzij een lijstverbinding met PVDA. Maar DierAnimal had toen eigenlijk helemaal niet mogen deelnemen aan de verkiezing van de Nederlandstalige parlementsleden. Ze hadden destijds namelijk niet de vereiste 500 handtekeningen, noch een handtekening van een Nederlandstalig Brussels parlementslid bemachtigd. Adonis Villalon is dan ook verontwaardigd dat niemand de fout toen heeft opgemerkt: “Ik ben die lijst zelfs gaan opvragen bij de rechtbank, maar ze vonden die niet, hoe is dat mogelijk?”

De DierAnimal-voorzitster verwacht vanavond al een uitspraak van de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , DierAnimal , brusselse verkiezingen , constance adonis villalon , Annelies Verlinden , verkiezingen 2019

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni