Drie gemeenteraadsleden van de Anderlechtse MR hebben bij de rechtbank van eerste aanleg een klacht ingediend tegen de gemeente Anderlecht, omdat die de democratische principes zou geschonden hebben bij de goedkeuring van de hoofddoekmotie. Ze vragen 2.500 euro morele schadevergoeding.
Hoofddoekmotie: MR Anderlecht sleept gemeente voor de rechter
Dat schrijft La Dernière Heure en wordt bevestigd aan onze redactie.
In de klacht beweren ze dat de gemeente elementaire democratische principes heeft geschonden bij de goedkeuring van de motie over het dragen van levensbeschouwelijke tekens door gemeentepersoneel.
De klacht werd ingediend door Gaëtan Van Goidsenhoven, Françoise Carlier, Monique Cassart en een inwoner van Anderlecht, die tegelijk secretaris-generaal van de MR-afdeling in Anderlecht is. Ze worden vertegenwoordigd door advocaat Marc Uyttendaele.
De eerste hoorzitting heeft al plaatsgevonden op 18 januari bij de rechtbank van eerste aanleg.
Hoofddoekmotie
De klacht gaat over een motie die op 30 november werd aangenomen na een maand van politieke discussies. Die motie stelt dat het gemeentepersoneel levensbeschouwelijke tekens zoals een hoofddoek mag dragen.
De MR-leden beweren dat de gemeente verschillende fouten heeft gemaakt. Zo weigerde de gemeente de gemeenteraadszitting uit te stellen, wat extra kwalijk is gezien de gemeenteraadsleden niet over de nodige documenten beschikten om geïnformeerd te kunnen stemmen én schepen Nadia Kammachi (Ecolo) informatie uit dat rapport verkeerdelijk presenteerde. Daarnaast hekelen de MR-leden de beslissing om de vergadering achter gesloten deuren te houden, terwijl deze online werd uitgezonden. Ook de motie zelf viseren ze, omdat die het neutraliteitsprincipe niet zou respecteren.
De MR-leden eisen dat de motie zonder gevolg blijft en vragen ook 2.500 euro als morele schadevergoeding. Dat bedrag moet geëist worden om de geleden schade te kunnen vaststellen, maar zal Van Goidsenhoven niet in ontvangst nemen, laat hij weten.
Meerderheid kritisch
De burgemeester van Anderlecht en de PVDA/PTB hebben kritiek op de demarche. "Een motie is de uiting van de gemeenteraad en dus een politiek besluit. Ik begrijp niet hoe ze deze beslissing voor de rechter kunnen aanvechten", zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS). "Daarbovenop zegt de MR de totstandkoming van de motie aan te kaarten, terwijl het hen wel degelijk om de inhoud van die motie te doen is."
De PTB noemt de rechtszaak van MR onbegrijpelijk en choquerend. "Je kunt het misschien niet eens zijn met de motie, maar je moet deze wel aanvaarden in plaats van mensen te willen laten geloven dat deze niet rechtsgeldig is", aldus fractieleider Giovanni Bordonaro.
Lees meer over: Anderlecht , Politiek , Nadia Kammachi , hoofddoekmotie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.