Nadia Kammachi en Allan Neuzy, voor Ecolo in het schepencollege van Anderlecht

| In de commissie kunnen Nadia Kammachi (links) en Allan Neuzy (rechts) gehoord worden over de ware toedracht.

Hoofddoekmotie in Anderlecht: gemeenteraadscommissie moet opheldering brengen

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
05/12/2023

De gemeenteraad van Anderlecht zal op 14 december een commissie organiseren die helderheid moet scheppen over het diversiteitsrapport waarop de hoofddoekmotie gebaseerd is. Die motie werd vorige week goedgekeurd, maar schepen Nadia Kammachi (Ecolo) beriep zich daarvoor op conclusies die, zo bleek achteraf, niet in dat rapport stonden. De positie van Kammachi staat voorlopig niet ter discussie.

Het schepencollege van Anderlecht kwam dinsdagochtend samen, onder meer over de motie die vorige donderdag op de gemeenteraad werd goedgekeurd. De motie vraagt om het verbod op levensbeschouwelijke tekens op de administratie (deels) af te schaffen.

Die motie werd ingediend door schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi (Ecolo), die daarbij steunde op een rapport van de werkgroep diversiteit. "De afschaffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens was een van de voornaamste adviezen," zei ze.

Dat bleek niet juist. Ook BRUZZ kon het rapport inkijken, en daarin staat enkel dat "de globale reflectie daarover moet worden verdergezet, in afwachting van het politieke debat in het college." Oppositieleden zoals Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) concludeerden dat Kammachi niet kan aanblijven als schepen. Binnen de groene fractie valt dan weer te horen dat het rapport geen correcte weergave is van wat de gemeenteambtenaren werkelijk gezegd hebben.

Commissie

Om duidelijkheid te scheppen, wordt nu een commissie ingericht. "De schepenen hebben op het college voorgesteld een commissie in de gemeenteraad te organiseren met als onderwerp het diversiteitsplan," zegt Vooruit-schepen Bieke Comer aan BRUZZ. "Het gaat om één vergadering."

In die vergadering, die volgende week zal doorgaan, kunnen gemeenteraadsleden vragen stellen aan schepen van Gelijke Kansen Nadia Kammachi en aan schepen van HR Allan Neuzy (Ecolo). Het diversiteitsplan werd binnen hun twee domeinen opgesteld. "Zo kunnen ze transparantie bieden over het diversiteitsplan, de totstandkoming en de conclusies ervan."

Het gaat voor alle duidelijkheid niet over een onderzoekscommissie, maar om een commissie ter voorbereiding van het agendapunt op de gemeenteraad op 21 december, zoals er ook over veel andere thema's, zoals mobiliteit of begroting, een commissie is. Die vinden plaats achter gesloten deuren, met raadsleden en administratie.

Ontslag

Een ontslag is dus niet aan de orde, of toch niet vooraleer er meer klaarheid is. "Wij eisen niet het ontslag van Kammachi," zegt gemeenteraadslid Sofia Bennani (Les Engagés), "wij eisen uitleg."

Ook oppositielid Gilles Verstraeten (N-VA) toont zich voorstander van zo'n commissie. "Het is sowieso nuttig zo'n commissie te houden," zegt hij. "Maar zoals het er nu uitziet, kan mevrouw Kammachi niet aanblijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek , hoofddoekmotie , Nadia Kammachi , Alan Neuzy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni