Vanuit veel hoeken kwam de afgelopen dagen kritiek op de beslissing van Emir Kir (Onafhankelijk) om de extreemrechtse National Conservatism Conference in zijn gemeente stop te zetten. Maar, van inwoners van Sint-Joost-ten-Node krijgt de burgemeester donderdag juist veel steun en bijval.
Kir krijgt veel bijval in zijn Sint-Joost: 'Dit is geen plek voor extreemrechts'
Burgemeester Emir Kir heeft ‘een hele goede beslissing’ genomen, vindt student Julie Mottais (29) uit Sint-Joost-ten-Node. “Ik vind het moedig dat hij besloot het evenement stop te zetten. De vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar wat extreem-rechts verkondigt is geen mening. Dat is intolerantie tegenover bepaalde personen. Het is echt brutaal dat ze dit in Sint-Joost deden.”
Een tiental meter verderop laadt een groepje mannen kratten drank in een vrachtwagen voor The Claridge, vlakbij het Madouplein. Dinsdag werd deze plek ineens wereldnieuws. Radicaal-rechtse prominenten uit heel Europa hadden zich hier verzameld voor de National Conservatism Conference (NatCon), die abrupt werd stilgezet door burgemeester Kir. Het evenement vormde in zijn ogen een bedreiging voor de openbare orde.
NatCon was al enkele uren bezig toen de politie plots de ingang blokkeerde, in opdracht van Kir. Zo kwam onder meer de Franse politicus en voormalig presidentskandidaat Éric Zemmour voor een dichte deur te staan. “België is een land dat zich tussen de sharia en de dictatuur bevindt”, aldus de extreemrechtse voorman van Reconquête tegenover de pers.
Multiculturalisme
Izzet Calli (32) laat een video van het voorval zien. “Kijk, dit gaat rond op TikTok”, zegt hij aan de toonbank van zijn winkel met babyartikelen, tegenover de bewuste conferentiezaal. “Ik was dinsdag gewoon aan het werk hier in de winkel. Er was veel politie in de straat, maar ik had geen idee wat er aan de hand was. Ze hadden ons niks verteld. Ik kreeg die ochtend maar één klant in mijn winkel. Gelukkig had die iets gekocht, dus ik klaag niet.”
Calli heeft begrip voor de ingreep van zijn burgemeester. “Natuurlijk vind ik het goed wat Kir heeft gedaan. Hij komt op voor het multiculturalisme. Negentig procent van de mensen in Sint-Joost heeft een andere nationaliteit. Mijn klanten hebben totaal verschillende achtergronden, dat is juist mooi, dat moet een voorbeeld zijn.” Tegelijkertijd erkent Calli het belang van de vrijheid van meningsuiting. “Maar Kir probeerde problemen te voorkomen.”
Premier Alexander De Croo (OpenVLD) noemde het verbod van Kir op X ‘onacceptabel’ en zei dat de vrijheid van meningsuiting en een vreedzame vergadering gegarandeerd moet zijn. “Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt.” De organisatoren van het NatCon stapten naar de Raad van State, die hen in een spoedprocedure gelijk gaf.
Geen plek voor zo'n conferentie
“Iedereen mag zijn mening uiten, maar dit is geen plek voor zo’n conferentie. Dit is een woonwijk”, zegt Mohammed Charr (45), eigenaar van een telefoonwinkel naast de Claridge. “De hele buurt was afgezet. Ik heb twee dagen bijna geen klanten gehad.” Ook hij vindt dat Kir er goed aan deed in te grijpen. “Er is geen plek voor extreemrechts in Sint-Joost, en normaal gesproken ook niet in de rest van België.”
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , Rechtsconservatieven , burgemeester Sint-Joost-ten-Node , evenementszaal Claridge
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.