De N-VA vraagt een parlementaire onderzoekscommissie naar de wantoestanden bij het OCMW van Anderlecht. Die kwamen aan het licht na een Pano-reportage van de VRT afgelopen week. Open VLD en MR steunen de oproep.
N-VA, Open VLD en MR willen parlementaire onderzoekscommissie over OCMW Anderlecht
De vraag van N-VA komt er na een hoorzitting over de kwestie gisteren/woensdag.
De Kamercommissie Sociale Zaken kreeg naar aanleiding daarvan een brief van een OCMW-raadslid dat beschrijft hoe hij de disfuncties in Anderlecht al jaren aan de kaak stelt. Volgens N-VA-Kamerlid Wouter Raskin toont de getuigenis "dat zowel op politiek als administratief niveau jarenlang signalen werden genegeerd".
"Het is een schoolvoorbeeld van het systeem van cliëntelisme en vriendjespolitiek waar de PS bekend om staat. Dat dit gepaard gaat met mogelijke sociale fraude, maakt het des te erger." De Vlaams-nationalisten vinden de uitleg die ontslagnemend minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) woensdag gaf in de Kamer daarnaast niet voldoende.
Niet opdagen
Bovendien kwamen de voormalige en de huidige OCMW-voorzitter van Anderlecht, eveneens PS'ers, niet opdagen. "Als zelfs de verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid ontlopen, is een onderzoekscommissie de enige manier om de waarheid boven tafel te krijgen", vindt Raskin.
Minister Lalieux moest donderdag opnieuw opdraven in de Kamer voor het vragenuurtje, en beet daar fel van zich af. "Ik vraag me af vanaf wanneer we van koppigheid kunnen spreken. Gisteren heb ik uren en uren gespendeerd in de Commissie en heb ik gezegd dat ik ter beschikking stond om daar indien nodig nog terug te komen."
"Maar het is duidelijk dat u de voorkeur geeft aan het opvoeren van een show in de plenaire vergadering", wierp ze vraagstellers Raskin, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Ellen Samyn (Vlaams Belang) voor de voeten.
Gewone meerderheid
Op de vraag van Van Quickenborne, of zijzelf of haar kabinet contact heeft gehad met de vroegere en huidige OCMW-voorzitter in Anderlecht, kwam geen antwoord, wat de liberaal tot de conclusie bracht dat Lalieux "heel veel te verbergen heeft".
"Er zal een onderzoekscommissie komen, en dat zal uw verantwoordelijkheid zijn." Om zo'n onderzoekscommissie op te richten, volstaat een gewone meerderheid in het parlement. Dat lijkt gezien de breed gedeelde kritiek op het dossier haalbaar.
Lees meer over: Brussel , Politiek , OCMW ANDERLECHT