20240328 Regeringsrapport Alain Maron (Ecolo) 2

| Uittredend Brussels minister van Klimaat en Energie Alain Maron (Ecolo).

Eind 2025 starten werken aan het koolstofarm warmtenetwerk in Noordwijk

© Belga - BRUZZ
03/04/2025
Updated: 03/04/2025 17.39u

Eind dit jaar starten de werken aan het project Be.Share, een lagetemperatuur-warmtenet in de Noordwijk. Het project wordt gedragen door Leefmilieu Brussel in samenwerking met Vivaqua, Sibelga, Karno, de VUB en Convivence. Het kan rekenen op een cofinanciering van 5 miljoen euro van de Europese Unie, zo meldt uittredend Brussels minister van Klimaat en Energie Alain Maron (Ecolo) donderdag.

"Brussel bevrijden van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is essentieel om onze klimaatdoelstellingen te verwezenlijken, een gezondere luchtkwaliteit te garanderen en de energiefacturen van de Brusselaars onder controle te houden. Be.Share is een eerste uiting van onze visie: energiebronnen samenvoegen om een eerlijke en efficiënte transitie te versnellen", licht Maron toe.

Het koolstofarme warmtenet in de Noordwijk zal werken op lage temperatuur en gebruikmaken van lokale hernieuwbare energiebronnen: enerzijds geothermie - warmtewinning van de openbare ruimte, met name in het Maximiliaanpark, dat momenteel wordt heringericht - en anderzijds riothermie - warmtewinning uit afvalwater dat in de riolen stroomt.

Tweede warmtenet

In een eerste fase moet het netwerk drie kantoorgebouwen en twee residentiële gebouwen van de Lakense Haard van energie voorzien. Op termijn wil Be.Share andere gebouwen, zowel openbare als privaat, aanmoedigen om zich aan te sluiten en zo de weg vrijmaken voor gedeelde energie-infrastructuren in andere Brusselse wijken.

"Be.Share wordt het tweede warmtenet van Stad Brussel", zegt Brussels schepen van Klimaat Frederik Ceulemans (Open VLD). "Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om het ambitieuze beleid rond warmtenetten te realiseren en bouwen we verder aan een klimaatneutrale stad. Op dit moment start ook de bouw van het warmtenet in Neder-over-Heembeek dat wordt aangesloten op de restwarmte van de verbrandingsoven."

18 maanden

Vandaag vertegenwoordigen warmtenetten minder dan 1 procent van de energievoorziening in België, tegenover 15 procent in Frankrijk en 65 procent in Zweden.

De werkzaamheden gaan eind dit jaar van start en zullen ongeveer 18 maanden duren. Op lange termijn kan dit model overgenomen worden in andere Brusselse wijken, met name in wijken die worden heringericht, zoals de Europese wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni