Het bleek geen geïsoleerd incident. Bij het Preventiehuis hing een tekst met de foutieve vermelding 'takenscholen' in plaats van 'schooltaken'. Hoewel goede communicatie naar de burgers voor de gemeente belangrijk is – dat bleek onder meer bij de werken aan het Leonardkruispunt, waar de schepen voor Mobiliteit bij Vlaanderen aandrong op duidelijke informatievoorziening – zijn brieven van de gemeente aan de inwoners soms overdreven formeel, wat mogelijk te wijten is aan een letterlijke vertaling uit het Frans.
Hoewel sommigen Hoornaert misschien als een oude zeur of een taalpurist zouden bestempelen, staan de kleine fouten volgens hem symbool voor een groter probleem. Toen hij onlangs zijn wilsverklaring wilde regelen – "sowieso al geen fijne gelegenheid" – en met al zijn papieren naar het gemeentebestuur trok, begreep de medewerker achter de balie de Nederlandstalige documenten niet. "Ik ben onverrichter zake terug naar huis gekeerd."
Die wilsverklaring zal moeten wachten tot Hoornaert naar Vlaanderen verhuist. Voor de oud-schepen rest slechts één optie: de handdoek in de ring gooien en de stad verlaten. "Liefst naar Mechelen, als dat mogelijk is."
'Als je eens wist hoe vaak ik Franstalige fouten moet verbeteren...'
Lieve Jorens, schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, erkende eerder al aan BRUZZ dat er soms fouten sluipen in de Nederlandstalige communicatie van de gemeente. Burgemeester Sophie De Vos (Défi) voegt daaraan toe dat dit om incidenten gaat en volgens haar zijn de fouten eerder te wijten aan slordigheid dan aan onwil. "Als je eens wist hoe vaak ik fouten ontdek in Franse teksten..."
Het aantal Nederlandstaligen in Oudergem stijgt licht, zo blijkt uit een recent rapport van onderzoekscentrum BRIO. De gemeente Oudergem wil de positie van het Nederlands ondersteunen, onder andere met een bouwproject dat de capaciteit van de Nederlands-Franse immersieschool Pré des Agneaux op het Pinoyplein moet verdubbelen. "Dat stond niet in het meerderheidsakkoord, maar we willen investeren in onderwijs en hebben proactief gehandeld om dit gebouw uit te breiden," benadrukt De Vos. De gemeenteraad keurde het project – dat een verdubbeling van het aantal leerlingen en de bouw van een nieuwe gymzaal inhoudt – in juni goed.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. Op donderdag volgt de gemeente Watermaal-Bosvoorde.