BRUZZ

Paus Franciscus wuift publiek uit na ceremonie in basiliek van Koekelberg

© Belga
28/09/2024

Paus Franciscus heeft na een ceremonie van zowat een uur in de basiliek van Koekelberg het verzamelde publiek voor het kerkgebouw uitgewuifd. Hij kreeg er onder meer vragen van Mia De Schamphelaere, die zich inzet voor slachtoffers van seksueel misbruik. In een antwoord op haar vragen verwees de kerkleider naar het machtsmisbruik binnen de Kerk.

De paus beschreef machtsmisbruik als een van de wortels van geweld binnen de kerk. "Misbruik veroorzaakt afschuwelijk lijden en wonden", stelde hij. "Het ondermijnt ook de weg van het geloof. En er is veel barmhartigheid nodig om niet met een hart van steen bij het lijden van de slachtoffers stil te staan, maar hen onze nabijheid te laten voelen en alle hulp te bieden die we kunnen, om van hen te leren om een Kerk te zijn die iedereen dient zonder iemand te domineren."

Het hoofd van de katholieke kerk ontmoette in de basiliek waar 3.250 mensen waren verzameld, onder meer bisschoppen, priesters en andere vertegenwoordigers van de Kerk. Zes personen, onder wie De Schamphelaere en een gevangenisaalmoezenier, mochten hem vragen stellen. "Toen de eerste grote misbruikcrisis in onze Kerk uitbrak in 2010 na de bekentenis van het misbruik door een bisschop was de maatschappelijke ontreddering groot.

Er volgde een stortvloed aan meldingen van slachtoffers die soms voor de eerste maal in hun leven getuigden van misbruik op jonge leeftijd door een priester of religieuze. Zoals vele burgers voelden we afschuw, verdriet en onmacht. We waren bovendien geschokt en beschaamd als gelovige", vertelde de CD&V-politica.

"Slachtoffers van misbruik op jonge leeftijd dragen een levenslang leed met zich mee. Slachtoffers van misbruik binnen de Kerk zijn bovendien ook geschokt in hun vertrouwen en geloof." De paus bedankte De Schamphelaere voor het "geweldige werk dat ze doet door woede en pijn om te zetten in hulp, nabijheid en mededogen".

Franciscus vermeldde in zijn antwoord op alle vragen drie te bewandelende wegen: evangelisatie, vreugde en barmhartigheid. Het belang van dat laatste benadrukte hij verschillende keren. "God weet dat we allemaal fouten kunnen maken, maar niemand is fout. Niemand is voor altijd verloren", klonk het.

Zaterdagnamiddag trekt de pauselijke stoet naar de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Hij heeft daar onder meer een ontmoeting met universiteitsstudenten en professoren in de Aula Magna.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni