Belga

| Alvorens donderdagavond naar Brussel af te zakken was Paus Franciscus enkele uren op bezoek in het Groothertogdom Luxemburg.

Brusselse katholieken kijken reikhalzend uit naar komst Franciscus: 'Charismatisch figuur'

JP
© BRUZZ
26/09/2024

Van de Braziliaanse gemeenschap tot de Maronitische kerk: katholieken in Brussel bereiden zich al maanden voor op het bezoek van de paus. Het enthousiasme is zo groot, dat slechts een klein deel van de geïnteresseerden een ticket kon bemachtigen. Wat maakt paus Franciscus zo populair dat hij als een 'rockster' wordt ontvangen? En hoe kijken de christelijke LGBTQ-gemeenschap en de Belgische moslims naar het bezoek?

Het hoogtepunt van het pausbezoek is de mis op zondag. 35.000 tickets werden verkocht voor bezoekers uit heel België en daar buiten. Zo’n tweehonderd mensen van de Braziliaanse parochie Sainte-Alène in Sint-Gillis gaan ernaartoe als bezoeker. Pater Emerson Rossine De Lima: “Dat zouden er zeker meer zijn geweest als er meer plaatsen waren.”

Ook de Maronietengemeenschap in Elsene is van plan om zondag deel te nemen aan de mis in het Koning Boudewijnstadion. "Vanuit onze kerk zullen er vijftig mensen bij zijn, maar als het mogelijk was, waren er nog veel meer mensen gegaan," vertelt ook pater Maroun Aoun.

'Enthousiasme is groot'

De paus is als leider een belangrijk figuur voor de rooms-katholieke kerk, die in Brussel is verdeeld over 11 Nederlandstalige gemeenschappen, 25 Franstalige gemeenschappen en nog 42 andere taalgemeenschappen. Volgens Tony Frison, bisschoppelijk vicaris voor de katholieke kerk in Brussel, leeft het bezoek binnen al die gemeenschappen. "Het enthousiasme is enorm: dat bleek al in augustus toen de beschikbare plaatsen in anderhalf uur uitverkocht waren."

Tony Frison, bisschoppelijk vicaris voor de Brusselse Kerk, blikt vooruit op het bezoek van de paus.

Franciscus heeft een populariteit vergaard die zijn voorganger Benedictus XVI nooit bereikte. Een uitgekiende mediastrategie verklaart een deel van het succes, met op het programma onder meer priester-dj Padre Guilherme die op TikTok 703.000 volgers heeft. "Dat het stadion volloopt, zoals bij rocksterren, is onvoorstelbaar," zegt Frison. Toch draait het succes van het evenement uiteindelijk niet om de mediastrategie, maar om de figuur van de paus zelf, die hij ‘charismatisch’ noemt.

'Paus is opener naar LGBTQ-gemeenschap'

Zelfs niet-katholieken en de christelijke LGBTQ-gemeenschap volgen het pausbezoek met veel interesse. De vereniging La Communauté du Christ Libérateur, die al vijftig jaar LGBTQ-christenen in België vertegenwoordigt, zegt: "Paus Franciscus heeft meer openheid gebracht voor de LGBTQ-gemeenschap binnen de kerk. Hij kijkt naar ons met vriendelijkheid en liefde, wat een groot verschil maakt. Hoewel het homohuwelijk nog steeds niet is toegestaan, zijn we nu in gesprek," aldus woordvoerder Michel Elias.

"Hoewel het homohuwelijk nog steeds niet is toegestaan, zijn we nu in gesprek"

Michel Elias, woordvoerder La Communauté du Christ Libérateur

Ook onder moslims blijft het bezoek niet onopgemerkt. "We hebben de paus uitgenodigd voor een bezoek aan de Grote Moskee en wij wachten op een gunstig antwoord," zegt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve. Het bezoek zou volgens hem "een krachtig symbool zijn van vrede en eenheid tussen onze geloofsgemeenschappen." De Grote Moskee van Brussel, gelegen in het Jubelpark, is "niet alleen een belangrijk religieus centrum voor moslims in België, maar ook een architecturaal juweel dat de rijke culturele diversiteit van onze hoofdstad weerspiegelt."

f06bd9e5-paus.jpg

Tim Bex - Don Boscojeugd Vlaanderen

| Archiefbeeld een grootschalig evenement voor de katholieke jeugd.

'Bidden voor vrede in Libanon'

Het evenement begint zaterdag met het bezoek van de paus aan de Basiliek van Koekelberg, gevolgd door een uitgebreid programma op de Heizel. Er is een pelgrimstocht naar Brussels Expo met ontmoetingen rond thema's als klimaat en vluchtelingen.

In Brussels Expo vinden zaterdag workshops plaats over geloof en hoop, gevolgd door lezingen, concerten en een overnachting op een indoor camping. Er zijn daarnaast verschillende gebedsmomenten en een eucharistieviering gepland.

Wat de paus zal zeggen tijdens zijn bezoek, is nog niet bekend. Pater Emerson Rossine De Lima hoopt dat de paus "zal inspireren om als broeders en zusters in deze diverse stad samen te leven."

'Moedig over vluchtelingen'

Pater Aoun van de Maronitische gemeenschap, bestaande uit Libanezen in Brussel en daar buiten, hoopt op een boodschap van vrede, vooral voor Libanon.

"Hij spreekt vaak over de vreugde van het geloof en de zorg voor zowel de natuur als de medemens," zegt Frison. De paus gaat maatschappelijke kwesties niet uit de weg: "Hij spreekt vaak moedig over vluchtelingen en roept Europa op om te handelen. Al deze thema's zullen zeker terugkomen in zijn boodschap dit weekend."

Het meerdaagse bezoek eindigt zondag met een mis met de paus in het Koning Boudewijnstation. De Brusselse parochies hebben gezamenlijk besloten om op 29 september hun zondagsmis te schrappen, zodat alle aandacht naar de pauselijke misviering kan gaan. In ruil daarvoor kunnen degenen die geen ticket hebben bemachtigd, in heel wat kerken naar de mis kijken op groot scherm, onder meer in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.

Paus Franciscus in Brussel

Paus Franciscus komt van 26 tot 29 september naar België. Hij zal Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve bezoeken. Het bezoek wordt afgesloten met een grote misviering in het Koning Boudewijnstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Paus Franciscus in Brussel , Paus Franciscus , katholicisme , Katholieken , Brusselse katholieken , Basiliek van Koekelberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni