Politieke week: Laaouej hakt Good Move in mootjes, aanval Vlaams Belang op cultuurhuizen

© BRUZZ
17/05/2024

De Brusselse kiescampange lijkt nog altijd niet volop los te barsten. Alleen over mobiliteit en veiligheid wordt het bits, zo ziet politiek analist Steven Van Garsse: “PS moet een tandje bijsteken om de achterstand in de peilingen goed te maken.”

De laatste rechte lijn naar de verkiezingen lijkt nog niet helemaal ingezet, zo merkt Steven Van Garsse, politiek analist bij BRUZZ: “De campagne blijft een beetje kabbelen.” Toch ziet hij één partij die zich laat gelden: “De PS roert zich enorm. Brussels PS-lijsttrekker Ahmed Laaouej, die altijd moeilijk te strikken is, is nu in veel televisieprogramma’s te zien.”

Dat is niet toevallig, denkt Van Garsse. “De PS moet een tandje bijsteken om de achterstand die de partij heeft opgelopen in de peilingen in te halen. Momenteel wordt er ook een peiling afgenomen, dat maakt partijen zenuwachtig."

Van Garsse ziet hoe Laaouej in zijn communicatie vooral de mobiliteitsmaatregelen in mootjes hakt. "Maar dat geeft de MR wel munitie om de PS, die Good Move mee heeft uitgerold, daarop aan te vallen.”

Alleen heeft MR daar niet echt een punt. “De PS voert al langer die Good Move-plannen met lange tanden uit.”

Van Garsse merkt dan ook op dat Laaouej die plannen niet mee heeft onderhandeld, hij zat namelijk niet aan de onderhandelingstafel bij het regeerakkoord. “Ten tweede is de PS er zelf ook over verdeeld. Brussels burgemeester Philippe Close verdedigt wél de circulatieplannen, omwille van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Misschien liggen daar kansen voor Groen, want voor hen is het natuurlijk ideaal om in de campagne naar voren te komen als de verdediger van het fietsbeleid of de zachte stad, en tegen de auto. Groen heeft het in Brussel makkelijker dan in Vlaanderen. Klimaat was in 2019 een groot thema, dat is vandaag grotendeels afwezig.”

Drugsepidemie

Een ander thema dat de voorbije week speelde, is veiligheid. "Vooral de drugsepidemie blijft ook bij de mensen een thema, zo horen we bij de verschillende partijen, maar grote verklaringen worden daar niet over afgelegd."

Van Garsse vermoedt dat de echte campagnestrijd misschien onder de radar blijft: “La Libre Belgique bericht over een nieuw fenomeen van whatsappgroepjes waar de PS en andere linkse partijen veel gebruik van maken. Die zijn erg populair in armere wijken. Volgens de krant speelt in die whatsappgroepen ook het communautaire aspect nogal sterk: de hoofddoek, het verbod op onverdoofd slachten, enzovoort. Dat is veel minder aanwezig in de reguliere campagne. Maar het kan goed zijn dat het echt losbarst na dit weekend."

Aanval op cultuurhuizen

En dan is er nog de campagne van het Vlaams Belang. Van Garsse: “Er was een fel besproken debat tussen Chris Janssens van het Vlaams Belang en KVS-directeur Michael De Cock in De Afspraak. Daarmee zet Vlaams Belang de aanval in op de cultuurhuizen, die volgens haar te links-activistisch en te woke zijn. Dat is vrij nieuw, we zagen eerder dat Vlaams Belang cultuur niet zelf op de politieke agenda plaatste. Nu is dat een van hun hoofdthema’s.”

Voor de politiek analist past de aanval binnen het populisme van die partij. “Ze willen een wig drijven tussen de zogenaamde elite, die naar theater in de cultuurtempels gaat, en de gewone man, die het liever wat eenvoudig houdt, en daar niet veel van begrijpt.”

Maar volgens Van Garsse heeft het Vlaams Belang nog een ander motief. “De partij wil cultuur als politiek instrument inzetten om het Vlaams bewustzijn verder aan te wakkeren. Een soort van Vlaamse leitcultuur die dicht staat bij de normen en waarden van het Vlaams Belang. De subsidiepolitiek moet voor hen daarop worden gericht.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni