Belga

| Frederik Delaplace, CEO van de VRT.

VRT-CEO Frederik Delaplace verdedigt herschikking van directie

© Belga
04/09/2024
Updated: 04/09/2024 18.12u

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder van de VRT, heeft woensdag de herschikking van de directie en de conclusies van het welzijnsrapport verdedigd in de ad-hoccommissie Media in het Vlaams Parlement.

"De conclusies van het onderzoek lieten weinig marge voor interpretatie", zei Delaplace. "De organisatiedynamiek was verstoord door twee leidinggevenden, elk met hun eigen stijl, maar met een gedeelde verantwoordelijkheid."

Ter herinnering: het rommelt in de Reyerslaan nadat de raad van bestuur van de VRT vorige week besliste om de top te herschikken. Zo moesten Ricus Jansegers, directeur Content, en Lotte Vermeir, netmanager van VRT 1 en VRT Canvas, opstappen. Dat gebeurde na interne conflicten en vraagtekens over hun leiderschapsstijl.

De VRT-baas heeft het over een "ontgoochelde uitkomst" van het rapport, maar verdedigt het omstreden ontslag van Lotte Vermeir, netmanager van VRT 1 en VRT Canvas, en het vertrek van Ricus Jansegers, directeur Content. "Je kunt geen onafhankelijk onderzoek bestellen en dan de conclusies negeren."

'Geen slachtoffer of dader'

Delaplace probeerde ook de gemoederen te bedaren. "Er is geen sprake van dader of slachtoffer in het welzijnsrapport. Er werd niet op zoek gegaan naar een antwoord op de schuldvraag", zei hij. "Ik begrijp dat de emoties hoog oplopen, maar het is niet voldoende om aan te tonen dat je goede relaties had met de ene of de andere."

De VRT-CEO beloofde de komende weken met alle aanbevelingen van het welzijnsrapport en de actiepunten van de Nederlandse bemiddelaar Rob van Eijbergen aan de slag te gaan. Die voorgestelde maatregelen gaan vooral over de interne communicatie, de zichtbaarheid van het management en, algemener, over de toekomst van de VRT. Voor het onderzoek werden gesprekken gevoerd met 81 medewerkers.

Van Eijbergen stelde een "roddelcultuur" binnen de openbare omroep vast en erkende in de commissie de kritiek op de directieleden, die te weinig verbindend zouden zijn. Hij gaf dan ook het advies om daarmee aan de slag te gaan en spontane belangstelling te tonen voor het werk van de medewerkers.

Vakbonden tevreden met aanpak

Het ongenoegen dat leefde binnen de directie Content wordt aangepakt, zegt de CEO, die verzekerde dat er met de "harde conclusies" van het welzijdnsrapport aan de slag wordt gegaan. Twee van de drie vakbonden zijn volgens hem tevreden met die aanpak.

Delaplace geeft toe dat er voor hemzelf "werk op de plank" ligt. Hij herhaalt ook dat de beslissing die vorige week genomen werd om afscheid te nemen van twee "talentvolle" leidinggevenden nodig was om aan de verzoeningsopdracht te beginnen.

Daarnaast verwees Delaplace naar de verschillende (anonieme) getuigenissen over het bedrijf in kranten. Hij riep iedereen op om hem en zijn directiecollege aan te spreken. "We gaan de problemen niet oplossen in de kolommen van de Vlaamse kranten", klonk het bij de CEO, die ontkent dat er een angstcultuur en vertrouwenscrisis heerst binnen de VRT.

Het welzijnsrapport zelf is onderworpen aan beroepsgeheim en kan volgens Delaplace niet openbaar worden gemaakt. De leden van de raad van bestuur van de VRT zijn mondeling uitgebreid ingelicht over de inhoud ervan. Vragen over meer transparantie en inzage in het rapport konden daarom niet worden beantwoord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni