De kostprijs van het nieuwe gebouw voor de VRT valt bijna één derde duurder uit dan eerst begroot, zo meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door de VRT. “Dat ligt niet aan ons, maar aan de algemene stijging van de prijzen”, klinkt het. De omroep gaat er dan ook prat op dat ze het nieuwe gebouw - dat met de inrichting inbegrepen 334 miljoen euro zal kosten - nog steeds zelf kan betalen.
Nieuw VRT-gebouw valt 43 miljoen euro duurder uit, verhuis met één jaar uitgesteld
De oorspronkelijke bouwkosten voor het nieuwe ‘VRT-huis’ werden in 2021 geschat op 133,5 miljoen. Nu blijken die te zijn opgelopen tot minstens 176,6 miljoen euro. Eén derde duurder dan eerst gedacht.
Bovendien zal de hele VRT pas in de zomer van 2027 naar het nieuwe gebouw verhuizen, een jaar later dan gepland. Naast de kostprijs voor het gebouw zelf, maakt de VRT nu ook de prijs van de inrichting van de nieuwe site bekend, die bedraagt bijna 160 miljoen euro. De hele verhuisoperatie zal daardoor in totaal zo'n 334 miljoen euro kosten.
Duurdere bouwkosten
“Ik wil benadrukken dat deze stijging komt door de algemeen gestegen prijzen in de bouwsector, veroorzaakt door gestegen materiaalprijzen, oorlogen, de logistieke crisis door ondermeer dat schip dat vast zat in het Suezkanaal...”, zo klinkt het bij VRT-woordvoerder Bob Vermeir. “De prijsstijging komt dus zeker niet door bijkomende wensen van de VRT." Volgens de woordvoerder gaat het bovendien slechts om een inschatting. "Elk jaar doen we een actualisering van de bouwkost. Die lag vorig jaar nog hoger dan dit jaar, omdat de materiaalprijzen weer een beetje zijn gezakt."
Toch lijkt het duidelijk dat de uiteindelijke kostprijs hoger zal uitvallen dan eerst voorzien. En de VRT zal daarvoor zelf in de buidel moeten tasten. Op een subsidie van de Europese Unie van zo’n 10 miljoen euro na, wordt het nieuwe gebouw volledig door de omroep zelf betaald.
VRT betaalt
“Het is niet ongewoon bij een project van deze omvang en looptijd dat de uiteindelijke kost iets meer bedraagt dan wat oorspronkelijk werd ingeschat. De VRT heeft zich daar al op voorbereid”, reageert Vermeir. De omroep gaat er dan ook prat op dat ze het nieuwe gebouw nog steeds volledig zelf zal kunnen bekostigen.
“Wij kunnen dat door lagere uitgaven aan energie, omdat het nieuwe gebouw veel energiezuiniger wordt. Daarnaast geven we nu minder uit aan het onderhoud van het oude gebouw, verkopen we een deel van onze gronden aan het Brussels Gewest en hebben we financiële reserves opgebouwd.”
De CEO van de VRT, Frederik Delaplace, moet vanaf 13.30 uur naar een hoorzititng in de Commissie voor Media in het Vlaams Parlement voor een kruisverhoor door de parlementsleden. Die hoorzitting gaat hoofdzakelijk over het ontslag van klokkenluider Lotte Vermeir. Maar ook de gestegen kosten voor het nieuwe VRT-gebouw zullen daarbij aan bod komen, zo bevestigt de woordvoerder.
De werken voor het ‘VRT-Huis’ gingen in november 2022 van start, in 2027 moet de hele VRT naar het nieuwe gebouw op dezelfde site in Schaarbeek verhuizen. Ook de RTBF zet op die plek een nieuw gebouw neer.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Cultuurnieuws , Samenleving , VRT-gebouw , Frederik Delaplace , nieuwe hoofdzetel RTBF , bouwkosten , vrt