Uitbouw OCMW-rusthuis
De coalitie onder leiding van de vertrekkende burgemeester Olivier Deleuze (Groen-Ecolo) heeft geprobeerd meer woningen voor middeninkomens te creëren via ambitieuze projecten, zoals de herbestemming van de Sint-Hubertuskerk naar woningen, maar dat project kende veel tegenslagen.
Het intergenerationele woonproject Aartshertogen Noord, voor mensen met een verstandelijke handicap, ouderen en studenten, heeft nog geen vergunning gekregen. Het tegenovergelegen project Aartshertogen Zuid, dat al stamt van de vorige legislatuur, is wel voltooid en omvat 59 woningen voor middeninkomens, een crèche en een Maison Médicale, met enkele woningen aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit.
Daarnaast valt op dat deze meerderheid rekening wilde houden met de verouderende bevolking, door in te zetten op op uitbreiding van de infrastructuur, generaties samen te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. Daar zijn enkele successen geboekt: zo zijn de werken aan de uitbouw en renovatie van het OCMW-rusthuis gestart. Het aantal bedden wordt uitgebreid van 129 naar 152. "Er komt een dagcentrum bij en daarnaast een nieuw aanbod van gespecialiseerde zorg, zoals voor mensen met Alzheimer en Parkinson," zegt schepen van Senioren, Hang Nguyen (MR).
Daarnaast organiseerde de gemeente verschillende evenementen om jong en oud samen te brengen, net als dagtrips en korte reizen voor senioren. Elke woensdag is er een IT-professional beschikbaar om vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over digitaal bankieren.
De Ouderenraad, opgericht in 2014, is zeer actief en organiseert lezingen over uiteenlopende thema's, van gezondheid over verkeersregels tot juridische kwesties. Ook adviseert de Ouderenraad de gemeenteraad, bijvoorbeeld over het plaatsen van zitbanken, wat volgens Bertrand, die lid is van de raad, voorlopig nog niet voldoende werd opgevolgd.
Jonge gezinnen behouden
Een woningmarkt creëren waar jonge mensen met middeninkomens kunnen huren of kopen, of ze nu uit Watermaal-Bosvoorde zelf of uit andere gemeenten komen, is misschien wel dé uitdaging voor de volgende bestuursperiode. Want wie in de gemeente is opgegroeid, moet vaak op een bepaalde leeftijd uitwijken naar betaalbaardere oorden en dat moet anders, volgens Nguyen. "We willen ons richten op families uit de middenklasse, niet alleen op ouderen die het kunnen betalen en families uit de hogere sociale klasse," zegt de eerste schepen.
Hoe dan? Nguyen denkt aan afspraken om bij bouwprojecten een bepaald aantal woningen te reserveren voor middeninkomens, andere grote lokale partijen denken onder meer aan investeren in sociale verhuurkantoren (Vooruit, Défi) of het toelaten om grote woningen op te splitsen (Groen).
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Volgende week maandag volgt Oudergem.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.