Er zullen ook administratieve sancties opgenomen zijn in de Brusselse Dierenwelzijnscode die momenteel in de steigers staat. Dat kondigde minister Bernard Clerfayt (Défi), die bevoegd is voor Dierenwelzijn, vrijdag aan in het Brussels parlement. Dat voorziet ook werkstraffen, bijvoorbeeld in een dierenopvangcentrum.
Werkstraf voor wie dieren mishandelt
Lees ook: Nieuwe verkiezingen Sint-Joost mogelijk op 9 februari: Kir spreekt van een 'fantasiedatum'
Het eerste Brusselse wetboek voor Dierenwelzijn werd afgelopen jaar in eerste lezing goedgekeurd en de regering heeft intussen ook de tweede lezing bekrachtigd.
Zo wordt vluchtmisdrijf nadat een dier is aangereden strafbaar, en worden huisdieren als volwaardige leden van een huishouden beschouwd. Brusselaars zullen bovendien samen met hun overleden huisdieren begraven kunnen worden: het wordt mogelijk om de stoffelijke resten van een huisdier bij de eigenaar te plaatsen, zodat baasje en huisdier hun laatste rustplaats kunnen delen. In Vlaanderen wordt ook aan een gelijkaardig decreet gewerkt.
Mystery shoppers
In het Brussels parlement riep minister Clerfayt vrijdag de parketten in ons land op om ook effectief te gaan vervolgen wanneer er sprake is van dierenmishandeling. "Dat gebeurt vandaag nog te weinig." Om straffeloosheid tegen te gaan liet hij weten dat er ook administratieve sancties opgenomen zijn in het toekomstige wetboek, die de lokale besturen kunnen uitvaardigen.
“Die zullen de autoriteiten in staat stellen om zelf een bepaald aantal overtredingen aan te pakken en sancties toe te passen. Deze straffen zullen bovendien worden verhoogd. We bespreken dit met minister Maron in het kader van de verschillende overtredingen op de milieuwet om de straffen voor overtredingen op het gebied van dierenwelzijn aan te scherpen”, aldus Clerfayt.
Er zullen ook ‘mystery shoppers’ ingezet worden om dierenmishandeling op te sporen en te onderzoeken en alternatieve straffen komen voor wie dieren mishandelt, bijvoorbeeld een werkstraf in een dierenopvang. "Zo krijgt de sanctie voor wie wreedheden begaat tegen dieren meteen ook een pedagogisch karakter", zegt Clerfayt.
Het wetboek is intussen bijna behandeld door de Raad van State, dat later deze maand een advies zal uitbrengen.
Lees meer over: Politiek , Dierenwelzijn , dierenwelzijnscode , Bernard Clerfayt