| De aanpassingen die Recyclart deed voor een bredere brandveiligheid, blijken niet voldoende te zijn.

Recyclart moet Kapellekerk verlaten: 'suggesties zijn welkom'

KP, TDN
© BRUZZ
03/02/2018
Updated: 04/02/2018 20.55u

Recyclart moet tegen het einde van de maand het station Brussel-Kapellekerk verlaten. Het iconische kunstencentrum in de Ursulinenstraat moet op zoek naar een nieuwe locatie, omdat de evenementenzaal niet meer aan de brandveiligheidsnormen voldoet. "Het is bijna ondenkbaar dat we hier na 20 jaar wegmoeten."

Dat Recyclart de gebouwen zou moeten verlaten, hing al een tijdje in de lucht. Eind vorig jaar verviel de overeenkomst tussen de NMBS en de stad Brussel voor het gebruik van de lokalen onder het station Kapellekerk. De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst liepen spaak op de strengere eisen voor brandveiligheid.

Die eisen werden al in 2013 op tafel gelegd, bij de laatste verlenging van de overeenkomst tussen Infrabel en Recyclart. "We hebben aanpassingen gedaan, maar die volstonden niet. Europa eist een zogenaamd box-in-the-boxsysteem, waarbij de zaal eigenlijk in een beschermde doos wordt gestoken", legt Recyclart-woordvoerder Amber Meulenijzer uit aan BRUZZ.

Zo'n systeem houdt bij een uitslaande brand het vuur twee uur in bedwang. De brandweer kan de vlammen dan doven voor de spoorinfrastructuur in gevaar komt. "De bouw ervan bleek jammer genoeg niet mogelijk. Ons plafond is maar 3,5 meter hoog. Als je dat verlaagt, blijft er niet veel meer over."

Naar nieuwe plek

De onderhandelingen tussen de stad en NMBS/Infrabel over de huidige locatie zijn stopgezet, bevestigt Meulenijzer. Eind februari moet de vzw het station verlaten. "We zijn heel verdrietig, maar hebben niet veel tijd om te treuren. De zoektocht naar een nieuwe plek komt nu in een stroomverstelling. Alle suggesties zijn welkom."

In een officieel persbericht omschrijft Recyclart de ideale locatie als "een plaats die evenveel heerlijke tegenstrijdigheden en mogelijkheden in zich draagt en waar we zowel een plaats kunnen bieden aan het kunstencentrum, Bar Recyclart, en de ateliers van FABRIK".

Een gebouw met voldoende ruimte in een geanimeerde wijk, daar zijn we naar op zoek."

Amber Meulenijzer

Even werd gedacht aan de site van Tour&Taxis, maar daar had Recyclart geen zin in. "Wij zijn meer dan alleen maar een evenementenlocatie. Onze buurtwerking is ontzettend belangrijk, maar daarvoor heb je ook een 'buurt' nodig. In de volkse Marollen kon Recyclart zich volledig uitleven."

Tour&Taxis is daar minder voor geschikt. "We hebben altijd gewerkt mét Brussel en dat willen we ook blijven doen. Een gebouw met voldoende ruimte in een geanimeerde wijk, daar zijn we naar op zoek."

Terugkeer niet onmogelijk

In de toekomst is een terugkeer naar de Ursulinenstraat niet onmogelijk. Met Infrabel zijn onderhandelingen lopende over een voorlopig leegstaande zaal iets verderop, vlak naast de tunnel. Die zaal loopt helemaal door over de breedte van de sporen.

"In het beste geval zou Recyclart binnen enkele jaren kunnen terugkeren naar de Kapellekerk. Die zaal kan wel aan brandveiligheidsnormen voldoen. We zijn hoopvol, maar ondertussen moeten we wel elders onze tenten opslaan", besloot Meulenijzer.

recyclart Pain Publik BRUZZ 1528

Een terugkeer naar station-Kapellekerk valt niet uit te sluiten. "We zijn hoopvol."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , actua , Recyclart , Infrabel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni