De socialistische politie- en brandweervakbonden van de ACOD veroordelen in een persbericht "het geweld door enkele individuen binnen een peloton van de interventiedienst" van de Brusselse politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Ze verwijzen hierbij naar de gevechten tussen agenten en brandweerlieden tijdens de nationale betoging van 13 januari. Vakbond NSPV noemt de commentaren van het ACOD "schandalig".
ACOD stelt geweld door agenten aan de kaak, 'schandalig' reageert NSPV
De twee vakbonden betwisten de versie van de Brusselse politie en de brandweercommandant, die stellen dat enkele brandweermannen tijdens de betoging verantwoordelijk waren voor de uitbraak van confrontaties. "Het lijkt erop dat het de Brusselse politie was die de incidenten veroorzaakte door buitensporig geweld te gebruiken tegen brandweerlieden die alleen maar hun plaats in de stoet hadden verlaten," klinkt het bij de vakbonden.
De incidenten vonden plaats in de buurt van het MR-hoofdkantoor, waar tientallen betogers uit verschillende sectoren stopten om hun woede te uiten. Het gebouw werd beschermd door meer dan zestig agenten van de oproerpolitie in speciale uitrusting, samen met twee brandweerauto's, die door de politie werden ingezet om de demonstranten uiteen te drijven.
Burgerpolitieagent slachtoffer
ACOD Politie hekelt ook het geweld waar een burgerpolitieagent het slachtoffer van zou zijn geworden, door zijn eigen collega’s nota bene. "Een burgerpolitieagent, maar wel in dienst, probeerde tussen te komen om de rust te herstellen. Hij werd tegen de grond gewerkt door zijn eigen collega's en liep ernstige schouderblessures op. Het waren de brandweerlieden die hem moesten helpen. De collega is nog steeds arbeidsongeschikt."
De vakbonden zeggen dat ze een brief hebben gestuurd naar de Brusselse korpschef, maar stellen zich vragen bij diens antwoord. "De collega in burger wordt verweten zijn armband niet te dragen, wat hem gespaard zou hebben van de klappen. Het ACOD kan deze reactie niet accepteren, want men zou kunnen concluderen dat het geweld tegen mensen zonder armband wordt goedgekeurd."
Het punt staat op de agenda van het volgende basisoverlegcomité, voorgezeten door burgemeester Close (PS), die ook de voorzitter is van het college van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. De vakbonden eisen excuses voor de gewonde politieagent en brandweerlieden.
De politie ging over tot 17 arrestaties (12 administratieve en 5 gerechtelijke) tijdens de betoging, die volgens de politie 60.000 en volgens de organisatoren 100.000 mensen op de been bracht.
"Ongegrond"
Bij vakbond NSPV zijn ze niet opgezet met de communicatie vanuit ACOD. "Met verbijstering en vol ongeloof neemt het NSPV kennis van de persartikels waarin het ACOD politiegeweld en disfuncties binnen de interventiensten aankaart", klinkt het. "Deze aantijgingen zijn ongegrond en ronduit schandalig! Dat uitgerekend een politievakbond liever de pers opzoekt om te bestempelen wat zij als disfuncties aanschouwen, en dit terwijl er intern een veelvoud aan legale platformen bestaan om dit te bespreken, doet vragen rijzen. Dergelijke ongegronde aantijgingen zijn van die aard dat ze haat en argwaan opwekken bij de bevolking ten aanzien van elke politiemedewerker. Een haat die ons mogelijk fysiek in gevaar brengt en het eervolle werk dat dagelijks gepresteerd wordt, dewelke wij wensen aan te prijzen, ondermijnt."
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Samenleving , Veiligheid , ACOD , politiegeweld , politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene , nationale betoging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.