Google Maps

| De vestiging Baron Lambert van het woon-zorgcentrum Stichting Jourdan sluit vanaf 1 maart de deuren, ontslag dreigt voor 26 voltijdse OCMW-medewerkers.

OCMW Etterbeek sluit rusthuis, ontslag dreigt voor 26 werknemers

TB
© BRUZZ
12/02/2025

Het OCMW van Etterbeek grijpt de sluiting van een vestiging van een woon-zorgcentrum aan om personeel op straat te zetten, zo klagen de overheidsbonden aan. “De manier waarop dit gebeurt is ongezien grof. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven het personeel”, reageert Maxime Nys van ACOD Brussel.

Het OCMW van Etterbeek is van plan om één van de twee sites van het woon-zorgcentrum Stichting Jourdan te sluiten. Daardoor dreigen 26 voltijdse banen te verdwijnen bij het OCWM, waarvan 22 bij zorgfuncties.

Het gaat om de vestiging Baron Lambert aan de Baron Lambertstraat in Etterbeek, niet ver van De Jacht. De vestiging beschikt over een zestigtal bedden. "De huurovereenkomst loopt af op 1 maart, maar dat weet het OCMW al ruim twee jaar", zo legt Maxime Nys, Brussels secretaris van ACOD uit. "Alle bewoners kunnen terecht op de andere site, maar dat geldt niet voor al het personeel."

De vakbonden zijn niet te spreken over de ontslagen, noch over de manier waarop het OCMW die sluiting doorvoert en erover communiceert. Het OCMW misbruikt de sluiting van de vestiging om een reorganisatie door te voeren, zo vermoeden de vakbonden. “Ze beëindigen arbeidscontracten in een uiterst vage context en zonder enige concrete informatie voor de werknemers.”

Reorganisatie

Zo zijn ze verbolgen over het feit dat de ontslagen niet automatisch verband houden met de sluiting. De werknemers die ontslagen worden, zullen namelijk niet automatisch de werknemers zijn van de site die verdwijnt, zo stellen de vakbonden vast.

"In feite wil het bestuur de sluiting van de vestiging Baron Lambert aangrijpen om een analyse uit te voeren op basis van verschillende criteria, met terugwerkende kracht vanaf 2022, om te bepalen welke werknemers 'goede elementen' (sic) zijn, en welke werknemers niet”, zo luidt de analyse van de vakbonden.

Volgens de bonden zou de evaluatie die bepaalt welke werknemers ‘goede elementen’ zijn en welke niet, niet objectief kunnen verlopen. Zo zouden sommige werknemers al jarenlang niet meer geëvalueerd zijn door hun overste. De bonden spreken van opgezet spel, waarbij retroactief een reden moet worden gevonden om bepaalde personeelsleden te kunnen ontslaan.

'Pure chantage'

“Bovendien zetten ze werknemers voor het blok. Ze vragen hun een document te ondertekenen waarbij ze verklaren akkoord te gaan met hun ontslag. Als ze dat weigeren, dan gaat het OCMW niet ‘reorganisatie’ vermelden op hun ontslagbrief, maar een andere reden, dit is pure chantage”,

Ten slotte zijn de bonden ook kwaad over een bepaalde dienstnota die de gemeente zou hebben verspreid. Ze planden namelijk een werkonderbreking om te protesteren tegen de ontslagronde. Maar volgens de bonden zou het OCMW-bestuur “het stakingsrecht in twijfel hebben getrokken” in die dienstnota en stakingsbereide personeelsleden schrik hebben aangejaagd.

Stakingsrecht

“Er komt hoogstwaarschijnlijk geen of hoogstens een symbolische actie vrijdag. We hadden eerst een werkonderbreking gepland, maar het OCMW verbiedt letterlijk dat het personeel staakt. Zogezegd om de dienstverlening te garanderen, maar daarvoor mogen ze wettelijk gezien werknemers opvorderen. Dat is hun taak, het is illegaal om personeel te verbieden te staken. Maar de ontslagronde hangt als een zwaard van Damocles boven het OCMW-personeel. We willen hen niet in een ongemakkelijke positie brengen en het sociaal overleg alle kansen geven”, zo legt Nys uit.

De bonden vragen nu aan de gemeente Etterbeek om het sociaal overleg verder te zetten, om het OCWM ter verantwoording te roepen.

Het OCMW van Etterbeek was voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni