Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft de geestelijke gezondheidszorg in de humanitaire hub voor mensen zonder papieren en asielzoekers aan de Brusselse Havenlaan overgedragen aan Dokters van de Wereld. Die organisatie zag al toe op de andere medische activiteiten, meldt AZG dinsdag in een persbericht.
Artsen zonder Grenzen stapt uit humanitaire hub aan de Havenlaan
In de humanitaire hub kunnen migranten terecht voor juridische begeleiding, medische en psychische zorg, sociale hulp, het opsporen van familie, kledingdistributie en begeleiding naar nachtopvang. Vorig jaar stelde de hulporganisatie vast dat driekwart van de patiënten in de hub asielzoeker waren en dat een groot aantal mensen de weg niet vond naar de hub, klinkt het.
De medisch-humanitaire ngo schroefde daarop de inspanningen op voor hulpverlening aan mensen die niet naar de hub kwamen. Het betrokken team voerde vorig jaar bijvoorbeeld vijfhonderd interventies uit voor mensen die in kraakpanden wonen.
Artsen Zonder Grenzen zal zich voortaan richten op het bijstaan van mensen die uitgesloten zijn van het gezondheidszorgsysteem. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in kraakpanden, op straat of in tentenkampen in Brussel en andere delen van België moeten leven.
Kwetsbare en onzichtbare mensen
"We wisten dat we ons meer moesten richten op deze kwetsbare en onzichtbare mensen die de hub niet konden bereiken en gedwongen zijn om in mensonwaardige omstandigheden te leven zonder toegang tot gezondheidszorg," zegt Maxime Renaud, coördinator geestelijke gezondheidszorg. "Ze worden diep getroffen door de onzekerheid, onveiligheid en vernederingen van het leven op straat."
Van 2017 tot begin 2024 heeft AZG 12.226 consultaties voor mentale gezondheidszorg uitgevoerd in de hub. "Onze patiënten leden aan trauma's, depressies, angsten en sommigen kregen te maken met fysiek, seksueel of politiegeweld, niet alleen in hun land van herkomst maar ook hier in België," zo zegt Maxime Renaud.
Sinds 2017
De hub, opgericht in 2017, wordt momenteel beheerd door een consortium van humanitaire organisaties, waaronder Dokters van de Wereld, het Belgische Rode Kruis en burgerplatform BelRefugees en tot maart 2024 Artsen Zonder Grenzen.
Volgens de ngo moet de Belgische staat onder meer het tekort aan huisvesting voor asielzoekers aanpakken en tegemoetkomen aan de behoeften van mensen die naar en door België migreren.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Artsen Zonder Grenzen , Dokters van de Wereld , Humanitaire hub , noodopvang , geestelijke gezondheidszorg