Op woensdag 14 februari wordt niet alleen de heilige Valentijn gevierd. Gelovige christenen halen ook een askruisje, want het is Aswoensdag. Deze dag luidt het begin van de vastentijd in, veertig dagen voor Pasen. “Een belangrijk ritueel, dat de mens herinnert aan zijn nietigheid.”
Askruisje halen bij begin vasten: ‘Minder zichtbaar dan ramadan, maar traditie leeft nog'
Het is een grauwe woensdagmiddag, heel wat gelovigen hebben hun weg gevonden naar de asoplegging in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van de stad. Een aanzienlijk deel van de opkomst zijn toeristen, zoals de Chileense familie Canales. Moeder, vader, grootmoeder en de twee jonge dochters bezoeken de stad vier dagen. Het vijftal is blij om het ritueel te kunnen meemaken, “ook al hebben we van de misviering zelf niets begrepen.” Die wordt door deken Benoît Lobet afwisselend voorgedragen in het Nederlands en in het Frans.
Het ritueel, waarbij gedroogde palmtakjes worden verbrand en de priester met die as een kruisje maakt op het voorhoofd, trekt ook heel wat christelijke Brusselaars. Alice en Julie, twee studentes Hospitality Management, wonen de mis bij, vlak voor hun les begint. “De vastenperiode, dat betekent voor mij niet stoppen met snoepen,” zegt Alice, “het draait meer om het innerlijke. Ik probeer geduldiger, vrijgeviger en liever te zijn voor de mensen rondom mij.”
Sarah en Oscar uit Schaarbeek zweren wel tijdelijk de aardse pleziertjes af. “Ik eet veertig dagen geen chocolade,” zegt Oscar, vlak voor hij in de biecht gaat. “Dit is een heel belangrijke dag voor ons,” vertelt Sarah, “Onze passage op aarde is kort, we moeten ons daar bewust van blijven. Zoals de priester zegt: ‘Uit stof zijt gij geboren, tot stof zult gij wederkeren.’ Het is belangrijk om stil te staan bij onze nietigheid.”
“Het geloof is een manier om dichter te komen bij onze roots. Mijn moeder is niet praktiserend christelijk. Mijn grootouders wel, en via deze weg wil ik de familietradities in stand houden. Het is volledig mijn eigen keuze”, zegt Sarah.
Tradities verderzetten, dat is ook waarom Galen naar de kerk gaat. De tweeëntwintigjarige Alaskaan studeert al vier jaar in Brussel, International Business aan de KULeuven. De campus ligt op een steenworp van de kathedraal en hij springt regelmatig eens binnen.
“Ik weet niet echt veel over Aswoensdag, maar ik wil erover bijleren. Mijn grootvader is een maand geleden gestorven. Een gelovig man, zijn dood heeft mij echt aangegrepen om mij meer te verdiepen in het geloof.”
Tegenover de ramadan, de vastenperiode waar moslims in Brussel talrijk aan deelnemen, is de christelijke vastenperiode volgens Oscar minder zichtbaar: “De ramadan is zichtbaar in het straatbeeld en in de supermarkten. Maar het betekent niet dat de traditie bij christenen minder aanwezig is. Het blijft leven, ook bij jongeren.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , christenen , religie , Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal , misviering , aswoensdag , askruisje , gelovigen , vastenperiode , vastentijd , vasten , christendom