Audi wil de productie tijdelijk heropstarten tot de fabriek definitief de deuren sluit op 28 februari. Dat zal volgende week ten vroegste gebeuren. Intussen zit het merendeel van de werknemers betaald thuis. Zij krijgen binnenkort een voorstel voor een individuele ontslagregeling per post opgestuurd.
Audi-fabriek: tijdelijke heropstart productie ten vroegste voor volgende week
Audi Brussels ligt al maanden zo goed als plat. Eerst leidde het nieuws over het einde van de fabriek tot een interne staking. Later volgde een lange staking bij een toeleverancier. Nu die voorbij is, is de vraag of de fabriek nog opnieuw zal worden opgestart of niet.
“We krijgen voorlopig nog dezelfde mededelingen: thuiszitten en afwachten,” vertelt de woordvoerder van de liberale vakbond ACLVB, Kevin Van Den Noorgate, aan BRUZZ. Het merendeel van de werknemers zit dus betaald thuis. Toeleveranciers zijn op werkloosheid gezet.
Audi-woordvoerder Peter D'hoore geeft aan dat het doel is om door te werken tot 28 februari. "We streven ernaar om de fabriek volledig te heropstarten, te beginnen met de montage en vervolgens ook de andere afdelingen," zegt D'hoore.
"We zijn van plan om stap voor stap op te starten. In verschillende fasen. We zullen het personeel op de hoogte brengen over wie er precies betrokken zal zijn. De fabriek zal ten vroegste in de loop van volgende week opnieuw wagens produceren."
"Dat hebben we al vaker gehoord," reageert Van Den Noorgate. "Eigenlijk zouden we deze week al opstarten, maar dat is ook niet gebeurd. We zullen het wel zien."
Ontslagregeling
Nadat de eerste fase van de onderhandelingen rond de collectieve ontslagregeling via de Wet-Renault was vastgelopen, kondigde de directie aan dat ze iedere medewerker individueel een voorstel wilde doen.
Later deze maand ontvangen medewerkers een brief met een voorstel. "Het gaat onder meer om de wettelijke ontslagvergoeding én een Audi-premie," zegt D'hoore. Of werknemers daar genoegen mee nemen, valt nog af te wachten.
"De meerderheid is niet tevreden met het individuele voorstel,” zegt Van Den Noorgate. “Zij die nog niet zo lang voor Audi werken, zijn wel tevreden. Maar voor degenen die er langer dan tien jaar hebben gewerkt, is dat niet het geval.”
Naast de individuele regeling blijft de mogelijkheid bestaan voor een collectieve regeling. "De deur blijft openstaan voor de vakbonden," benadrukt D'hoore. Onderhandelen over een nieuw voorstel, lijkt echter uitgesloten: "Het laatste voorstel van Audi blijft van kracht."
Audi Brussels
Lees meer over: Samenleving , Audi Brussels , Audi