Vandaag krijgen jongens en meisjes in ons land hetzelfde onderwijs, maar dat was niet altijd het geval. De Brusselse Isabelle Gatti de Gamond wou daar iets aan veranderen en richtte de eerste seculiere middelbare school voor meisjes in België op.
BIG CITY. Isabelle Gatti opende de eerste seculiere school voor meisjes in Brussel
Isabelle Gatti de Gamond werd in 1839 in Parijs geboren, maar haar familie verhuisde naar Brussel toen ze vijf jaar oud was. Het gezin woonde niet altijd in België, maar Isabelle keerde op 22-jarige leeftijd terug naar Brussel, om als privélerares en vertaalster te werken.
"Wat weten we over Isabelle Gatti?"
Tussen 1862 en 1864 stuurde Gatti de Gamond het tijdschrift L'Education de la Femme aan. Daarin ontwikkelde ze de basis van haar nieuwe onderwijsproject om vrouwen te emanciperen. Ze wou daarmee alle niveaus van onderwijs én alle vrouwen bereiken, ongeacht hun toestand of afkomst.
Haar project stond haaks op het onderwijs dat tot dan toe beschikbaar was voor meisjes. Na de basisschool kon de bourgeoisie naar particuliere en dure scholen, om hen voor te bereiden op hun toekomstige rol als moeder en echtgenote. Van intellectuele ontwikkeling was geen sprake. Vakken als naaien, zingen, dansen en religie waren wel essentieel.
Toestemming
In 1864 kreeg Isabelle Gatti de Gamond van de gemeenteraad van de Stad Brussel de toestemming om een middelbare school voor meisjes op te richten, om op die manier haar onderwijsprogramma te realiseren.
Haar instelling bood geen religieus onderwijs, maar richtte zich op wetenschap, wiskunde, moderne en klassieke talen, maar ook op lichamelijke opvoeding. Die 'Cours d'éducation A' opende de deuren in de Broekstraat en werd een groot succes.
Tot vandaag leeft haar project nog voort als het Franstalige Koninklijk Atheneum Isabelle Gatti de Gamond. Door het succes werden er in Brussel vrij snel nog twee andere scholen geopend, eentje in de Strostraat en eentje in de Grevelingenstraat.
Feministisch boegbeeld
Het onderwijsmodel verspreidde zich ook in andere Belgische gemeenten. Isabelle Gatti de Gamond effende zo het pad voor heel wat ambitieuze vrouwen, onder wie bijvoorbeeld Marie Popelin, de eerste vrouwelijke advocate. Ook Marie Spaak-Janson, de eerste vrouwelijke senator was een gatticienne.
In 1899 ging Gatti de Gamond na een loopbaan van 35 jaar als lerares met pensioen. Ze stierf in 1905 in Ukkel.
Isabelle Gatti de Gamond ontpopte zich tijdens haar leven tot een feministisch boegbeeld en door de oprichting van een eigen school tot een symbool voor het Brusselse onderwijs. Ze wordt weleens de moeder der Belgische feministen genoemd.
Zelf ook een vraag voor Big City?
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Big City , middelbare school , Gatti de Gamond Isabelle , feminisme