De Brussels Pride is voortaan onderdeel is van de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat kondigt Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) aan.
Brussel erkent de Pride als immaterieel cultureel erfgoed
De Brussels Pride is een feestelijk, maar ook een activistisch evenement dat jaarlijks plaatsvindt rond 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Het evenement duurt doorgaans zo’n 10 dagen en kent steevast zijn hoogtepunt op de levendige Pride March door het centrum van Brussel.
“Met deze erkenning tonen we dat de Pride deel uitmaakt van onze collectieve identiteit”, aldus Persoons. “Brussel is een fiere queer hoofdstad en wil een internationaal voorbeeld zijn om diversiteit te vieren en te beschermen.”
Roze Zaterdagen
De Pride kent in België een lange geschiedenis die teruggaat tot de eerste “homodag” die in 1978 in Gent werd gehouden. Pas in 1990 ontstond een terugkerend evenement een terugkerende demonstratie in België: de Roze Zaterdagen.
Die werden in 1996 in Brussel georganiseerd en waren zo succesvol dat werd besloten om er jaarlijks een nationale Pride te organiseren. Sindsdien is het succes niet afgenomen, met een groei van 5.000 mensen in 1990 tot 200.000 in 2024.
“De erkenning door het Brussels Gewest is een enorme stap voorwaarts, tot 1996 mochten we niet eens gebruik maken van de centrale lanen van de stad”, zegt Cille Deman, van de Brussels Pride. "Op wetgevend vlak is er in zeer korte tijd veel in de goede richting verschoven, maar de mentaliteit verandert niet zo snel als wetten. We kunnen trouwen, maar de meeste homoseksuelen durven niet hand in hand over straat lopen. Er moet nog heel veel gebeuren om de mentaliteit te veranderen en daarom is de Pride nog steeds nodig.”
UNESCO
De Brusselse erkenning is volgens Persoons een essentiële stap richting een toekomstige internationale aanvraag bij UNESCO om de Pride te laten erkennen als Immaterieel Cultureel Werelderfgoed. Verenigd onder de koepel van WorldPride werken de verschillende nationale LGBTQIA+-koepelorganisaties hieraan.
Het doel is dat zoveel mogelijk landen hun Pride als nationaal erfgoed registreren, zodat in de nabije toekomst een transnationaal en intercontinentaal kandidatuurdossier kan worden ingediend bij UNESCO, om zo de Pride-evenementen wereldwijd te erkennen. Nederland wil het initiatief aan UNESCO voorleggen tijdens de WorldPride die in 2026 in Amsterdam zal worden georganiseerd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels pride , Brussels erfgoed
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.