Brusselse gemeenteraad wil werkgroep over dragen van religieuze symbolen

© Belga
10/09/2024
Updated: 10/09/2024 17.17u

De Brusselse gemeenteraad wil meteen na de verkiezingen van 13 oktober een werkgroep oprichten om het dragen van religieuze symbolen te onderzoeken. Het gaat zowel om het dragen van symbolen door werknemers van de stad en paragemeentelijke instellingen, als bijvoorbeeld door studenten aan de Haute Ecole Francisco Ferrer.

Het voornemen van de gemeenteraad voor een dergelijke werkgroep werd maandag aangenomen tijdens de laatste vergadering voor de verkiezingen, die ruim na middernacht werd afgesloten. De tekst werd ingediend door de PS en Ecolo, de meerderheidspartijen, maar niet door Défi (meerderheid), dat tegen de motie stemde.

Het aangenomen voorstel is in feite grotendeels een amendement op een eerder voorstel van raadslid Mourad Maimouni, die zich op 13 oktober kandidaat zal stellen op een lijst van Team Fouad Ahidar. Het raadslid, dat zijn ambtstermijn begon onder de vlag van de socialisten, had graag gezien dat de gemeenteraad een duidelijker standpunt had ingenomen door zijn motie aan te nemen.

Het doel van zijn motie was om de regels van de Haute Ecole Francisco Ferrer en de onderwijsinstituten voor sociale promotie van de stad te wijzigen, zodat hun studenten religieuze symbolen zouden mogen dragen. Ook werd goedkeuring gevraagd voor het dragen van religieuze symbolen in de administratie, met uitzondering van gezaghebbende posities die in contact staan met het publiek.

De uiteindelijke aangenomen tekst, gewijzigd op voorstel van de PS en Ecolo, stelt dat het onderwerp “serieus, rustig en diepgaand werk verdient, op juridisch, administratief, organisatorisch en politiek niveau” en dat de “verkiezingsperiode geen ruimte biedt voor een rustig debat en gematigde standpunten.”

Intergemeentelijke werkgroep

De werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers van elke fractie in de gemeenteraad en de gemeentesecretaris. In de motie wordt ook gevraagd om een intergemeentelijke werkgroep op te richten met vertegenwoordigers van de negentien gemeentebesturen en het regionale bestuur, evenals de conferentie van burgemeesters, om het dragen van religieuze symbolen door werknemers van de verschillende gemeentelijke, semi-gemeentelijke en regionale besturen te onderzoeken.

Voor Aline Godfrin (MR) is de aangenomen tekst "een teken van de teloorgang van de neutraliteit in de Stad, als de linkse partijen na 13 oktober hun krachten zouden bundelen."

Ook Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) is voor strikte neutraliteit voor gemeentepersoneel. Dat zei hij aan radiozender BX1. "We moeten alle overtuigingen respecteren, maar wanneer je een openbare functie bekleedt, een representatieve functie en waarbij je publiek ontvangt, moet het publiek op zijn gemak zijn, zodat het zich geen vragen moet stellen over de politieke, filosofische of religieuze overtuigingen van mensen."

Discriminatie

Fabian Maingain (Défi) verwees naar het pleidooi van zijn partij voor de secularisatie van de Staat, "die de vrijheid om te geloven of niet te geloven beschermt." Hij benadrukte dat de seculiere visie op onderwijs in Brussel-Stad op geen enkele manier ontkracht werd door de hoogste Europese rechtbanken.

De PTB stemde tegen de motie omdat ze vond dat ze niet ver genoeg ging, zei Bruno Bauwens. Voor de partij is zelfs een gedeeltelijk verbod op het dragen van religieuze symbolen een bron van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni