De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Internationale Relaties en Buitenlandse Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) hebben woensdag in Témara, ten zuiden van de Marokkaanse hoofdstad Rabat, een project bezocht dat vrouwen en jongeren ondersteunt om zelfstandig een zaak op te richten.
Brusselse organisatie ondersteunt zelfstandig ondernemerschap van vrouwen in Rabat
'J'entreprends@Rabat' kreeg in het kader van de projectoproep Zuid 2023 25.000 euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het project is een samenwerking van de Marokkaanse organisatie PerformUP en de Brusselse Group One. Die laatste biedt onder meer coaching aan rond duurzaam en verantwoord ondernemen en heeft een business game ontworpen om al spelend te leren ondernemen.
Dat spel werd in een Marokkaans jasje gestoken, en leert de deelnemers hoe zij een bedrijf moeten oprichten en beheren en hoe ze een financieel plan moeten opstellen. De opleidingen gebeuren door vrouwen die de coaching zelf ook volgden. Het doel is om tegen eind dit jaar 750 vrouwen en niet-opgeleide jongeren (NEETs, Not in Education, Employment or Training) te hebben opgeleid.
Economie in Marokko is informeel
Vervoort en Persoons woonden een sessie van het spel bij, voor een groep vrouwelijke naaisters. De vrouwen die deelnemen worden niet specifiek geselecteerd, maar worden binnengehaald in het project door vrouwen in hun omgeving die eveneens de opleiding hebben gevolgd of via netwerken in de buurt. Meestal zijn zij al op de ene of andere manier bezig met een handel, maar vaak reikt die niet verder dan hun eigen wijk.
"Tachtig procent van de economie in Marokko is informeel. De vrouwen die wij bereiken kennen hun vak, maar hebben een duwtje in de rug nodig om de reguliere markt te bereiken", aldus een medewerker van het project woensdag. Naast de coaching biedt PerformUP een participatieve coöperatieve ruimte waarin de vrouwen kunnen produceren en in een pas geopende winkel kunnen zij hun producten ook verkopen. De grote frustratie van de organisatoren is dat ze niet iedereen kunnen helpen.
*lees verder onder foto
Maatschappelijke achterstand
"Er zijn in Marokko 3 miljoen jongeren die niet zijn opgeleid of aan de slag zijn en vrouwen hebben vaak nog een enorme maatschappelijke achterstand in te halen. Zij zijn vaak erg moedig, maar hun inspanningen worden vaak niet erkend door de maatschappij", klonk het nog. "Ons doel is om hen uiteindelijk zo autonoom te maken dat ze ons niet meer nodig hebben. Bepaalde vrouwen kiezen ook om het project vroegtijdig te verlaten en zelf een bedrijf op te starten, ook dat moedigen we aan."
Persoons en Vervoort zijn op vierdaagse missie in Marokko. Naast een politiek en economisch luik is er ook een luik rond ontwikkelingssamenwerking. Die wordt in Brussel geconcentreerd in drie regio's: de Stadsprovincie Kinshasa, de Marokkaanse Regio Rabat-Salé-Kénitra en de bezette Palestijnse gebieden, met als doel de ondersteuning van duurzame en economische ontwikkeling.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Ans Persoons , Rudi Vervoort , Marokko
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.