Avondklok Anderlecht blijft van kracht: Raad van State verwerpt schorsingberoep

© BRUZZ - Belga
30/12/2024
Updated: 30/12/2024 21.12u

De Raad van State heeft het beroep tot schorsing van de avondklok die de Anderlechtse burgemeester op oudejaar in de Kuregemwijk wil invoeren verworpen. Daardoor blijft de avondklok voor jongeren jonger dan 16 van kracht. Het hoogste rechtscollege van het land volgt zo de auditeur, die eerder op de dag al eenzelfde advies had uitgevaardigd.

"De Raad van State is van oordeel dat de verzoekende partijen niet concreet aantonen dat zij een voldoende ernstig nadeel lijden dat de schorsing van die verordening zou kunnen rechtvaardigen", klinkt het maandagavond.

Eerder op de dag had de auditeur van de Raad van State al eenzelfde advies uitgevaardigd, al was die wel van mening dat de avondklok in se illegaal is: "De burgemeester (van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), red.) had niet de bevoegdheid om dat besluit alleen te nemen", meende auditeur Benoit Cuvelier. "De incidenten waarop hij zich beroept om dat besluit te nemen, hebben zich voorgedaan in de oudejaarsnachten van 2022 en 2023. De oudejaarsnacht van 2024 is dus geen onvoorziene gebeurtenis, zodat het aan de gemeenteraad was om hier op te treden."

Bovendien gaat de avondklok volgens de auditeur in tegen het Kinderrechtenverdrag dat de arrestatie van een minderjarige enkel toelaat als ultieme maatregel, als er geen andere alternatieven meer mogelijk zijn: "Het besluit van de burgemeester voorziet de onmiddellijke arrestatie van elke minderjarige jonger dan 16 jaar die niet begeleid is door een ouder of voogd, zonder de politie enige beoordelingsmarge te geven."

Mensenrechtenactivist Nordine Saïdi had vorige week een schorsingsberoep ingediend bij de Raad van State omdat hij de avondklok die Cumps wil invoeren op oudejaar, disproportioneel en stigmatiserend vindt.

'De burgemeester had niet de bevoegdheid om dat besluit alleen te nemen. De oudejaarsnacht van 2024 is geen onvoorziene gebeurtenis, zodat het aan de gemeenteraad was om hier op te treden'

Benoit Cuvelier

Auditeur Raad van State

Het besluit van de burgemeester kan volgens de auditeur echter niet geschorst worden omdat de familie die het schorsingsverzoek heeft ingediend, er onvoldoende nadeel van ondervindt, besluit die. "Niets verhindert hen ervan hun 15-jarige zoon die avond te begeleiden."

'Stigmatiserend'

Saïdi's familie en verschillende bezorgde inwoners van Anderlecht verzamelden maandag aan Raad van State in de Wetenschapsstraat in Etterbeek.

"Mijn cliënten vieren oudejaarsavond bij vrienden, terwijl hun zonen dat in het begin van de avond elders vieren", pleitte zijn advocate meester Lannoy voor de eisers. "Later op de avond vervoegen de zonen hun ouders. Door dit besluit zou enkel de oudste dat kunnen, en dreigt de jongste meteen opgepakt te worden."

"Bovendien is de maatregel discriminerend", ging het verder. "Niet alleen wordt er geen enkele verantwoording ingeroepen voor de leeftijdsgrens, de maatregel treft ook enkel een buurt met een duidelijke ethnische en sociaal-economische achtergrond. Hij is daardoor extra stigmatiserend voor de bewoners, en zeker de jongeren die al dagdagelijks af te rekenen hebben met systemisch racisme."

'Schept een precedent'

Op de zitting waren ook tientallen actievoerders aanwezig, die niet per se in Anderlecht woonden of in georganiseerd verband kwamen, maar wél bezorgd zijn om de maatregel. “Zelf woon ik niet in Anderlecht, maar op Facebook zag ik een oproep van Le Front des Mères”, zegt Lou, die haar steun kwam uiten voor de familie. “De maatregel is racistisch en discriminerend tegenover de jongeren van Anderlecht, daarom ben ik hier om mijn stem te laten horen”, stelt ze.

Ook Géraldine*, die niet met haar echte naam wilt getuigen, vindt de maatregelen racistisch. “Deze ordonnantie schept een precedent voor andere Brusselse gemeenten”, vindt ze. “Als ze wordt goedgekeurd, ben ik bezorgd dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. Dat zou vooral negatieve gevolgen kunnen hebben voor wijken die al sociaal-economisch kwetsbaar zijn en waar een groot aantal mensen met een migratieachtergrond woont”, zegt ze.

'Als dit wordt goedgekeurd, ben ik bezorgd dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. Dat zou vooral negatieve gevolgen kunnen hebben voor wijken die al sociaal-economisch kwetsbaar zijn en waar een groot aantal mensen met een migratieachtergrond woont'

Geraldine*

Bezorgde activist

Ook houdt het gemeentebestuur volgens haar geen rekening met de omstandigheden waarin veel Kuregemse jongeren leven. “Ze zouden beter meer plekken creëren waar jongeren gratis kunnen samenkomen”, klinkt het.

Noodzaak van maatregelen

De Kuregemwijk was de voorbije jaren op oudejaarsavond herhaaldelijk het toneel van incidenten, waarbij onder meer de hulpdiensten bestookt werden met vuurwerk. Dit jaar besloot burgemeester Cumps daarom alle minderjarige jongeren onder de zestien jaar uit de wijk te verplichten op oudejaarsavond vanaf 19.00 uur binnen te blijven. De jongeren mogen enkel naar buiten gaan onder begeleiding van een ouder of voogd.

Dat besluit is er gekomen na een politierapport van 12 december, waarin gewezen werd op de verschillende incidenten van de afgelopen jaren", klonk het aan de zijde van de gemeente Anderlecht.

"Incidenten waarbij politie, brandweer en hulpdiensten werden aangevallen en waarbij gewonden vielen. De politie wees op de noodzaak van maatregelen die zouden vermijden dat jongeren het slachtoffer zouden worden van dergelijk geweld, maar die ook zouden voorkomen dat ze dergelijk geweld zouden plegen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni