Mensenrechtenactivist Nordine Saïdi heeft een schorsingsberoep ingediend bij de Raad van State tegen de beslissing van de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) om een avondklok in te voeren voor jongeren op oudejaarsavond. "De bewegingsvrijheid van een hele bevolkingscategorie beperken hiervoor lijkt disproportioneel, niet efficiënt, en bovendien stigmatiserend", aldus Saïdi. Het beroep zou maandag door de Raad van State behandeld worden.
Beroep tegen avondklok in Kuregemwijk: 'Disproportioneel en stigmatiserend'
De Kuregemwijk is één van de meest problematische wijken in de gemeente en was de voorbije jaren op oudejaarsavond herhaaldelijk het theater van incidenten, waarbij onder meer de hulpdiensten bestookt werden met vuurwerk.
Dit jaar besloot burgemeester Cumps daarom alle minderjarige jongeren onder de zestien jaar uit de wijk te verplichten op oudejaarsavond vanaf 19.00 uur binnen te blijven. De jongeren mogen enkel naar buiten gaan onder begeleiding van een ouder of voogd.
Mensenrechtenactivist Nordine Saïdi verzet zich tegen die maatregel. Op sociale media zegt hij al twee brieven te hebben gestuurd naar de burgemeester en de gemeenteraad. Nu die brieven, alsook een ingebrekestelling, onbeantwoord bleven, is hij naar de Raad van State gestapt.
'Stigmatiserend'
"De maatregel roept heel wat vragen op, zowel over de legaliteit, de proportionaliteit, als over de impact op de grondrechten van de betrokken jongeren", zegt Saïdi.
"Nieuwjaar is een jaarlijks terugkerend en dus voorzienbaar evenement, geen onvoorziene noodsituatie. Het gebruik van vuurwerk is gevaarlijk, maar de bewegingsvrijheid van een hele bevolkingscategorie daarvoor beperken, lijkt disproportioneel, niet efficiënt, en bovendien stigmatiserend."
Volgens de activist miskent de maatregel ook de sociale werkelijkheid in de wijk, waar jongeren ook na 19.00 uur vaak op straat zijn, en wordt de maatregel bovendien onvoldoende bekendgemaakt.
Saïdi wijst er tenslotte nog op dat de burgemeesters van Vorst en Sint-Gillis net geweigerd hebben een gelijkaardige maatregel te nemen omdat die te streng en niet efficiënt vonden, en die het probleem enkel dreigde te verplaatsen.
Eerder stelden ook grondwetspecialisten Quinten Jacobs (Eubelius) en Kati Verstrepen, advocate en voorzitster van de Liga voor Mensenrechten, zich al vragen bij de proportionaliteit van de avondklok. Volgens Verstrepen ontbreekt het de maatregel ook aan een juridische basis omdat Cumps zijn bevoegdheden te ruim interpreteert.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , avondklok , Fabrice Cumps , Nordine Saïdi , Kuregem