Flor Dewit, de bezieler van de vroegere marxistisch-communistische boekhandel Aurora in Sint-Gillis is vrijdag overleden. “Een man met de meest radicale linkse ideeën, maar tegelijk de zachtaardigheid zelve.” Hij werd 74.
Communistische boekhandelaar Flor Dewit overleden
Zijn levenswerk, de tweedehands boekenhandel Aurora in de Jean Volderslaan, was meer dan twintig jaar lang de referentie voor marxistische literatuur.
Geboren in een links nest in Leuven in 1950, vertoefde Dewit zijn hele leven in extreem-linkse milieus. “Hoe extremer hoe beter,” vertelt zijn neef en schrijver Eric Min aan BRUZZ. In 1965 heeft hij de communistische partij verlaten omdat hij ze niet links genoeg vond. "Maar hij vond altijd wel een klein partijtje met nog extremere standpunten.”
Links geweten
De Leuvense familie had een rol gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Min: “Hij was het linkse geweten in de familie. We waren het zeker niet altijd eens over alles, maar dat vormde geen probleem. Want achter zijn radicaal gedachtengoed en compromisloze uitspraken, schuilde een van de liefste mensen die je je kan inbeelden. Hij was een stalinist, maar toch ongelofelijk zachtaardig.”
In Leuven runde hij bijna dertig jaar lang, tot 2001, het legendarische café Den Delper in de Parijsstraat. In 1996 begon hij het antiquariaat in Sint-Gillis.
Een aantal jaren heeft hij zowel het café als de boekhandel opengehouden. “Dan deed ik na een nacht in het café de navette en sliep ik hier nog een paar uur voor ik de winkel opendeed,” vertelde Dewit nog in een interview met BRUZZ in 2019.
De laatste twaalf jaren voor de sluiting werkte Dewit in het weekend als barverantwoordelijke in Brasserie Verschueren, mede om de huur van de boekenwinkel te kunnen betalen.
Hoofdstuk Brussel afgesloten
Maar Dewit zag de buurt sterk veranderen en keek vol afschuw naar de gentrificatie van Sint-Gillis. De gemeente was volgens hem veranderd “van een rood nest naar een bekakt bobo-gehucht.”
Ook de huur werd op den duur torenhoog. In 2019 gingen de boeken toe.
Dewit is na de sluiting van Aurora in de Ardennen gaan wonen. “Het was met een wrang gevoel dat hij de hoofdstad heeft verlaten,” vertelt zijn neef. “Hij was echt een grootstadsmens, toch was na de sluiting van Aurora het hoofdstuk Brussel voor goed afgesloten voor hem.”
In de Ardennen is hij gaan samenwonen met een prille jeugdliefde die hij, een halve eeuw na hun jeugdige romance, opnieuw tegen het lijf was gelopen. Hij leefde er eerder teruggetrokken, maar bleef heel geëngageerd. “En hij bleef ook vanuit de Ardennen supporteren voor zijn geliefde club Union."
Een jaar geleden begon hij ernstige medische problemen te krijgen. Min: “Hij heeft een tijd lang in het ziekenhuis gelegen en heeft verschillende medische ingrepen ondergaan. Maar op den duur hoefde het niet meer voor hem en heeft hij ervoor gekozen om niet meer naar het ziekenhuis te gaan.”
Flor Dewit is vrijdagochtend gestorven. Hij werd 74. Op dinsdag 26 maart wordt hij begraven in Charleroi.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , flor dewit , aurora , marxistische boekhandel , antiquariaat , tweedehands boeken , In Memoriam , communistische partij