Zestien procent of iets meer dan een op de zes Brusselse ambtenaren behoort tot de Nederlandstalige taalrol. De rest staat op de Franstalige taalrol. Dat blijkt uit het overzicht dat talent.brussels dinsdag verspreidde over het personeel bij de Brusselse overheidsinstellingen.
Eén op de zes Brusselse ambtenaren is Nederlandstalig, vrouwen hebben vaker hoge functies
Nederlandstaligen zijn duidelijk in de minderheid, maar de taalrol zegt niets over de kennis van andere landstalen.
Het Brussels openbaar ambt telde in 2023 11.232 personeelsleden, een stijging met 1,9 procent in een jaar tijd. De gemiddelde leeftijd is 42 jaar en er is een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen. Die laatste groep heeft wel de overhand in de hogere functies (niveau A en B) terwijl de mannen meer lagere functies (C en D) uitoefenen.
Helft vastbenoemd
De grootste groep ambtenaren (40,5 procent) is tewerkgesteld in niveau D, tegenover 28,3 procent op het niveau A. Net iets minder dan de helft van de Brusselse ambtenaren (48 procent) is vastbenoemd, de meerderheid is dus contractueel tewerkgesteld.
Uit het overzicht blijkt ook nog dat iets meer dan de helft (52,2 procent) van de ambtenaren in het Brussels gewest woont.
Het gemiddelde personeelsverloop lag vorig jaar op 9,1 procent.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusselse overheid , Brussels talent , vaste benoeming , taalrol , brusselse ambtenaren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.