20220110 Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS.)

Brusselse regering vindt functie uit voor aftredend hoge ambtenaar

AD
© BRUZZ
06/01/2023

Brusselse topambtenaren krijgen na een mandaat van tien jaar de garantie dat ze ook na afloop hun hoogste salaris mogen behouden tot aan hun pensioen. Om die hoge bezoldigingen te rechtvaardigen, is de Brusselse regering creatief aan de slag gegaan. Voor één hoge ambtenaar werd een nieuwe post in het leven geroepen. De ander werd Oekraïne-coördinator.

In 2014 voerde het Brussels Gewest een systeem van mandaten in voor zijn topambtenaren. Daarmee wilde de regering de selectie- en promotieprocedures transparanter maken, overheidsjobs aantrekkelijker maken en de mogelijkheid creëren om het overheidsoptreden te evalueren.

Alleen over de bezoldiging van ambtenaren na hun mandaat, bestond nog onenigheid. Een regeringsbesluit uit 2014 bepaalt dat "de ambtenaren van wie het mandaat, na een periode van tien opeenvolgende jaren, verstreken is, hun weddeschaal, die zij genoten op het einde van hun mandaat, blijven genieten.” Anders gezegd: ambtenaren van ‘het eerste lid’ behouden dat hoge salaris tot aan hun pensioen.

Nieuwe functie

Met Peter Michiels en Arlette Verkruyssen kreeg de regering voor het eerst twee concrete gevallen op haar bord. Hun mandaat liep recent af, en voor hen zocht de regering een creatieve oplossing want het hoge salaris moest sowieso doorbetaald worden.

Voor Arlette Verkruyssen (Open VLD-signatuur), voormalig directeur van Brussel Stedelijke Ontwikkeling en vervolgens van Brussel Huisvesting, creëerde de Brusselse regering een functie op maat. Zij werd directeur/diensthoofd binnen Brussels Synergie "met een rol van regionale coördinatie." Wat die titel precies inhoudt, is echter niet duidelijk.

Eerder werd een negatieve evaluatie van Verkruyssen als directeur van Brussel Huisvesting door de Brusselse regering al omgezet in een gunstige beoordeling.

Peter Michiels (CD&V-signatuur) werd dan weer de nieuwe Oekraïne-coördinator in Brussel. Dit terwijl hij geen ervaring heeft, schrijf Le Soir, en dat bovenop zijn functie als Directeur-generaal van Brussel Economie en Werkgelegenheid.

De kostprijs van die maatregel wordt door Le Soir geschat op 316.000 euro per jaar, ofwel de kostprijs om twee nieuwe A5-ambtenaren (directeur-generaal) aan te werven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni