De gevangenis van Haren

| De gevangenis van Haren.

Familie van overleden gedetineerde in Haren wil Belgische Staat aanklagen

© BRUZZ
20/08/2024

De familie van een gedetineerde die op 3 september 2023 zelfmoord pleegde in de gevangenis van Haren overweegt een rechtszaak tegen de Belgische Staat. Dat meldt de VRT. De man, die in voorlopige hechtenis zat en een label 'S2' voor suïciderisico had, werd dood aangetroffen in zijn cel. De familie verwijt de gevangenis onvoldoende toezicht en nalatigheid in de zorg voor suïcidale gedetineerden.

De 36-jarige man was sinds juni 2023 opgesloten in Haren en stond onder verhoogd toezicht vanwege zijn suïcidale neigingen. Volgens de richtlijnen zou hij om de 20 à 30 minuten gecontroleerd moeten worden.

Op de dag van zijn overlijden leek dit toezicht echter niet te zijn uitgevoerd door het personeel, dat tijdens politieverhoren aangaf dat het een hectische ochtend was door meerdere incidenten, waaronder de verplaatsing van een agressieve gedetineerde en een andere gevangene die herhaaldelijk om aandacht vroeg via de intercom.

Onvoldoende opleiding personeel

Uit de politieverhoren, die de VRT-redactie kon inkijken, blijkt dat het gevangenispersoneel onvoldoende was opgeleid voor de taken die ze op zich namen.

De teamleider van die dag was een stagiaire die slechts een deel van haar opleiding had afgerond en tijdelijk de leiding had vanwege een personeelstekort. Ook andere personeelsleden waren onervaren en werkten buiten hun gebruikelijke verantwoordelijkheden, wat de situatie bemoeilijkte.

De advocate van de familie, Charlotte Verhaeghe, vertelt aan VRT dat de man enkele dagen daarvoor een brace had gekregen, een ondersteuningsband voor zijn schouder. "Dat had nooit mogen gebeuren bij iemand met het S2-label," zegt ze. De man gebruikte de brace bij zijn zelfdoding.

Zaak geseponeerd

Ondanks deze fouten besloot het parket het onderzoek te seponeren, omdat er geen misdrijf werd vastgesteld. Daarnaast bleek dat de gevangenisdirectie niet had meegewerkt aan het politieonderzoek. Hoewel de politie om verhoren van de directie had gevraagd, werd hier niet op ingegaan.

De directeur van de gevangenis, Jurgen Van Poecke, beweert tegenover VRT dat de directie wel met politie en justitie samenwerkt, maar kon geen details geven over dit specifieke incident.

De familie van de gedetineerde overweegt nu een burgerlijke procedure tegen de Belgische Staat wegens nalatigheid en onvoorzichtigheid. "Ik wil niet dat dit nog eens kan gebeuren en dat de dood van mijn broer voor niets is geweest," getuigt de zus van de overleden gedetineerde. "Wij wijzen niet naar het personeel zelf, wel naar de Staat. De overheid geeft niet genoeg geld aan de gevangenissen. Het personeel was niet goed genoeg opgeleid."

Wie aan zelfmoord denkt of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni