Duizenden mensen betogen opnieuw in Brussel voor staakt-het-vuren in Gaza

© Belga
19/05/2024

Aan het Brusselse Noordstation hebben zich zondagnamiddag opnieuw enkele duizenden manifestanten verzameld voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen.

Het initiatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Association belgo-palestinienne (ABP), het Palestijnse collectief Beitna, de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, het ABVV, Solidaris, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB), Intal en Vrede vzw.

"In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer dan 33 797 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen", klinkt het bij de organisatoren. "Meer dan 76.465 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest."

Staakt-het-vuren

Voor de organisatoren moet de internationale gemeenschap ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht: "Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden."

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen, en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israël, vinden de organisatoren. "Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC), en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden."

Sleutels

De betoging trok van het Noordstation naar het Jean Reyplein, in de Europese wijk. Onderweg schreeuwden de betogers leuzen die opriepen tot staakt-het-vuren en hun steun uitten aan het Palestijnse volk. Israël en de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu waren de grote kop van jut. Maar ook Europa en de Europese leiders en staatshoofden werden op de korrel genomen en beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide.

Heel wat betogers droegen ook sleutels mee, het symbool van de Nakba, of 'catastrofe' in het Arabisch, een term waarmee verwezen wordt naar de Palestijnse exodus in 1948. Vele Palestijnse vluchtelingen hebben altijd de sleutels van hun huis bewaard, in de hoop ooit te kunnen terugkeren.

Straffeloosheid

"Op 15 mei was het 76 jaar geleden dat 800.000 Palestijnen van hun land werden verdreven", zei Dima Daibes van Beitna. "Met deze mars willen we benadrukken dat de Nabka nooit is gestopt en vandaag een triest dieptepunt kent in Gaza. Of ze nu in ballingschap leven of in Palestina, alle Palestijnen zijn onderworpen aan wijdverspreide schendingen van hun fundamentele rechten, te beginnen met het recht op zelfbeschikking en het recht op terugkeer."

"Vandaag stellen we de medeplichtigheid aan de kaak van de staten, instellingen en bedrijven die het Israëlische koloniale regime toestaan om zijn Nakba 76 jaar later ongestraft voort te zetten", klonk het bij Ludo De Brabander van Vrede vzw. "Maar die straffeloosheid heeft een vervaldatum, en die vervaldatum komt met rasse schreden naderbij."

Embargo

Politici van verschillende partijen stapten mee op in de betoging. Zo riep Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, op tot een sluitend militair en economisch embargo. "Het Internationaal Gerechtshof sprak in januari al duidelijk van een risico op genocide, en toch heeft noch de Belgische regering, noch de Europese Unie tot nu toe de minste sanctie tegen Israël genomen.”

“Spanje heeft onlangs alle schepen met militaire lading bestemd voor Israël de toegang tot zijn havens ontzegd”, ging Mertens door. “In België is dat, ondanks alle mooie woorden van de beleidsverantwoordelijken, nog steeds niet het geval."

Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout van Groen stelden op X dan weer dat België de Palestijnse staat moet erkennen. "Zodat Palestina op gelijke voet kan onderhandelen richting vrijheid en vrede voor Palestijnen én Israëli."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni