via Facebook

| Het sniperteam in Israël, met A.B. als tweede van links.

Man uit Ukkel maakt deel uit van Israëlisch sniperteam dat burgers zou hebben geraakt

JP
© BRUZZ
11/10/2024

Een twintiger uit Ukkel maakt deel uit van een sniperteam in de Gazastrook dat onschuldige burgers zou hebben geraakt. Dat laat de onafhankelijke Palestijnse journalist onderzoeksjournlaist Younis Tirawi zien in een reportage die hij op X heeft geplaatst.

Uit de reportage blijkt dat sluipschutters van het Israelische leger op burgers mogen schieten als die zich in de combat zone bevinden. Er is één probleem: Palestijnen in de Gazastrook weten zelf niet altijd dat ze zich in de gevechtszone bevinden. Die hebben namelijk zorg nodig in het ziekenhuis of werken daar.

De documentaire van de Palestijnse onderzoeksjournalist toont aan dat deze mensen – ook als ze ongewapend zijn en geen bedreiging vormen - vanwege het sniperteam moeten vrezen voor hun leven.

Eén van deze snipers is A.B., een twintiger uit Ukkel. Hij blijkt deel uit te maken van het eliteteam van het leger dat in de Gazastrook opereert onder de naam ‘Refaim’, dat ‘geest’ betekent in het Hebreeuws.

A.B. is begin twintig en groeide op in België. Hij zou naar school zijn gegaan in de Joodse school in Ukkel. In het zuiden van Brussel bevindt zich een redelijk grote Joodse gemeenschap. Dat bleek recent nog tijdens een herdenkingsmoment van de terreuraanslag van Hamas tegen Israël op 7 oktober, waar 1.500 mensen bij aanwezig waren.

De Ukkelse reservist is niet de enige met buitenland wortels. Uit onderzoek op sociale mediakanalen en andere openbare bronnen, ook wel OSINT genoemd, blijkt dat ook verschillende leden uit Frankrijk, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten onderdeel uitmaken van sniperteam Refaim.

Het motto van deze eenheid is "uit het zicht, maar in het hart", wat verwijst naar hoe ze op grote afstand hun doelwitten raken, meestal raak. De Palestijnse onderzoeksjournalist Younis Tirawi, die het sniperteam onderzocht, legt uit aan De Morgen: "Of iemand bij Hamas hoort, maakt niet uit."

Dienstplicht

Wie twee paspoorten heeft, kan in principe opgeroepen worden voor het leger. Jaarlijks zijn er volgens Michael Freilich, parlementslid voor N-VA, een “handvol” die vertrekken, zegt hij tegen Het Nieuwsblad. Vaak gaat het om mensen die “niet meer terugkeren naar België en hier geen deel meer uitmaken van de maatschappij."

Wat als Ukkelaar A.B. ervoor kiest om terug te keren? "Dan moet hij verhoord worden,” zegt de Palestijnse journalist Tirawi aan De Morgen. “Hij maakt deel uit van een doodseskader dat betrokken is bij het doden van burgers, zoals ik heb blootgelegd.”

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op onze vraag of A.B. zich voor de rechter zal moeten verantwoorden bij terugkomst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni