De MIVB moest in 2023 vaker dan één keer per dag de metro's stilleggen vanwege spoorlopers. Het gaat in totaal om bijna vierhonderd gevallen. Dat is een verdubbeling tegenover vier jaar geleden. De openbaar vervoermaatschappij ziet een verband met stijging van het aantal daklozen en drugsverslaafden in het metronetwerk.
Metro stopt dagelijks voor spoorlopers: 'Duidelijk verband met stijging drugsverslaafden'
De MIVB heeft eerder deze week metrolijnen 2 en 6 stilgelegd tussen Ribaucourt en Elisabeth vanwege twee spoorlopers. Het ging om daklozen of druggebruikers, zo liet de MIVB weten. Een half uur later waren de personen terecht en kon het metroverkeer hernomen worden. "Dit is bijna dagelijks kost," zei woordvoerster An Van hamme aan BRUZZ.
De MIVB moet de metro steeds vaker stilleggen omdat er iemand op de sporen is gesignaleerd, blijkt ook uit de cijfers. In 2018 gebeurde dat 'nog maar' 144 keer, maar in 2023 schiet dat cijfer omhoog naar maar liefst 384 stilleggingen op jaarbasis.
"Er zijn twee grote gevaren," zegt Van hamme, "je kunt geëlektrocuteerd worden door de 900 volt op de sporen, of aangereden worden. Dat moeten we absoluut vermijden. We moeten er heel zeker van zijn dat er geen mensen op de sporen zijn. Gemiddeld duurt zo'n zoektocht een kwartier tot twintig minuten."
Meer spoorlopers en meer druggebruikers
De metro's worden ook om andere redenen stilgelegd, zoals persoonsongevallen, kleine brandjes, voorwerpen die op de sporen zijn gevallen en opgehaald moeten worden, of passagiers die aan de noodrem trekken.
Toch is het voor de MIVB duidelijk waar de stijging in de cijfers vandaan komt: "Er is een duidelijk verband met de stijging van het aantal meldingen van drugverslaafden en daklozen op het MIVB-netwerk," zegt Van hamme.
Ook het aantal mensen dat drugs gebruikt in de metro neemt toe. Tussen januari en oktober 2022 waren er meer dan 1.200 meldingen van druggebruik op het MIVB-netwerk, wat een stijging van zeventig procent betekende ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens de MIVB zet deze trend door in 2023, met meer dan 160 procent meer meldingen dan het jaar ervoor.
Volgens Van hamme zoeken druggebruikers een plek om te schuilen voor de controles in het station. "Door interventies van de veiligheidsdiensten trekken ze verder het station in om te gebruiken. Dat is het fenomeen waarmee we te maken hebben," zegt ze.
Voortvluchtingen
Mensen op de vlucht voor een politiecontrole kiezen inderdaad vaak voor de spoorweg, stelt ook Marc Vervaenen, directeur Operaties bij de Spoorwegpolitie Brussel. Toch wil hij de cijfers nuanceren. "Ook mensen die feiten gepleegd hebben, kiezen soms voor een vlucht over de sporen," zegt hij. "Denk aan diefstal, iets dat we vaak tegenkomen, of mensen betrokken bij een vechtpartij of mensen zonder wettig verblijf."
'Er is een duidelijk verband met de stijging van het aantal meldingen van drugverslaafden en daklozen op het MIVB-netwerk'
MIVB-woordvoerder
Er zijn 69 metrostations in Brussel, maar er kunnen slechts een dertigtal agenten van de Spoorwegpolitie op het terrein zijn. "Zijn we overal aanwezig? Nee," geeft Vervaenen toe. "Toch houden we via camera's in de gaten op welke plekken versterking nodig is en we werken nauw samen met andere politiediensten."
Samenwerking verder uitbouwen
De Spoorwegpolitie voert vandaag al acties uit om te voorkomen dat druggebruikers op de sporen terechtkomen. Zo proberen agenten van de Spoorwegpolitie drugsgebruikers naar de gebruikersruimte te begeleiden en proberen ze te voorkomen dat dealers een station overnemen, zo klinkt het bij de federale politie.
Vakbond ACOD is vragende partij om meer "preventieve patrouilles" te laten uitvoeren door de Spoorwegpolitie. Operationeel directeur Vervaenen benadrukt in de eerste plaats het belang van een goede samenwerking met de sociale diensten. "De politie kan de problemen onmogelijk alleen oplossen," stelt hij vast.
De federale politie kijkt dan ook uit naar de verdere samenwerking met de Brusselse regering, die lokale taskforces gaat oprichten om zich te buigen over de algemene drugsproblematiek in de hoofdstad. Daarbij zullen zowel de politie als de vzw's gespecialiseerd in drugsverslaving bij betrokken worden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , druggebruik op MIVB-netwerk , MIVB , an van hamme , drugsproblematiek , daklozen