urban.brussels

| Het Monument voor de Belgische pioniers in Congo in het Jubelpark, waar het programma zaterdag zal plaatsvinden.

Nieuwe fase Brussels actieplan rond dekolonisatie: zaterdag eerste evenement in Jubelpark

© BRUZZ
16/08/2024

Zaterdag lanceert de stedenbouwkundige dienst urban.brussels in het Jubelpark zijn eerste evenement rond dekolonisatie in het gewest. Het evenement maakt deel uit van het Brussels actieplan rond dekolonisatie dat vorig jaar gepresenteerd werd.

De aanstelling van een coördinator dekolonisatie, een herdenkingsdag, het opleiden van ambtenaren: in mei vorig jaar presenteerde toenmalig staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (Vooruit.brussels) een reeks acties voor de dekolonisering van Brussel in het Brussels parlement. Het actieplan volgde op de aanbevelingen van een werkgroep een jaar eerder.

Een van de acties die ook in het plan stond: de organisatie van een aantal artistieke interventies en een discussieforum in het Jubelpark, tegenover het controversiële Monument voor de Belgische pioniers in Congo, een monument ter ere van de Belgische inspanningen in voormalig Belgisch-Congo.

Zaterdag vindt het eerste evenement in het Jubelpark plaats. Het start om 14 uur met een presentatie van het volledige programma door curator Lauren Mbaah en Romain Landmeters van Urban. Vervolgens wordt een audiovisuele installatie van Chaos Village getoond, waarin het koloniale verleden op een indringende manier wordt belicht. De dag sluit af met slamoptredens van Kavena Gomos, Avery Bertrand Iradukunda en Badi.

Het is het begin van een reeks evenementen die de komende maanden plaats zullen vinden, met geplande data op 31 augustus, 14 september, 19 oktober, 2 november en 14 december. De bedoeling is om ruimte te bieden voor reflectie en discussie over het koloniale erfgoed van België, waarbij de nadruk ligt op educatie en bewustwording.

Bustes en monumenten

Een ander deel van het vorig jaar gepresenteerde plan was om bustes en andere monumenten met een koloniaal verleden in Brussel onder de loep te nemen. De plannen daarrond zijn nog in volle ontwikkeling. Aan sommige monumenten zal extra informatie worden toegevoegd, in sommige gevallen zullen ze worden verwijderd uit het straatbeeld. Een werkgroep stelde daarvoor eerder een inventaris op met 24 bustes en monumenten die in aanmerking komen voor 'contextualisering'.

Zes van de monumenten staan in de gemeente Etterbeek, die zelf sindsdien al initiatief nam op vlak van dekolonisatie, vertelt burgemeester Vincent De Wolf (MR). “Twee jaar geleden hebben we een gemeentelijke commissie opgericht, met zowel gemeenteraadsleden als geïnteresseerde burgers, om een dekolonisatieplan op te stellen. We stelden ook twee deskundigen aan om alles te bestuderen.”

Die bepaalden onder andere dat er voortaan elk jaar een evenement rond dekolonisatie in Etterbeek moet plaatsvinden. Daarnaast zullen de monumenten verbonden aan het koloniaal verleden in hun context geplaatst worden. “Het is aan de volgende meerderheid om de plannen uit te voeren, maar we hebben al heel wat voorbereidend werk gedaan,” zegt De Wolf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dekolonisatie , Jubelpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni