Belga

| Maart 2022, Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op audiëntie bij paus Franciscus in Rome. Eind september komt Franciscus naar België.

Paus Franciscus komt naar België: wie draagt de kosten voor zijn bezoek?

Emmanuel Vanbrussel
05/07/2024

Het is nu helemaal zeker: paus Franciscus komt eind september naar België met een slotviering in het Koning Boudewijnstadion. Maar wie betaalt de kosten die aan zo'n bezoek verbonden zijn?

De organisator van het pausbezoek is de bisschoppenconferentie van België, als hoogste orgaan van de Belgische katholieke Kerk. Maar de Kerk van België moet de kosten van het uitzonderlijke bezoek niet alleen dragen.

Zo neemt de federale regering (Buitenlandse Zaken) de kosten voor de ontvangst en beveiliging van de paus als staatshoofd op zich.

En de universiteiten KU Leuven en UCLouvain bekostigen het bezoek aan hun campussen naar aanleiding van hun 600-jarig bestaan (die verjaardag is strikt gezien wel pas volgend jaar).

Maar de rest van de evenementen - het zogeheten "pastorale bezoek" - moet de Kerk zelf dragen. Ze lanceerde daartoe recentelijk een inzamelactie bij het grote publiek.

Televisie

Er zijn twee grote kostenposten, zo bevestigt Geert De Kerpel, de woordvoerder van de Belgische bisschoppen, zonder er bedragen op te plakken.

Vooreerst gaat het om de audiovisuele middelen die nodig zijn om het hele pausbezoek (van donderdagavond 26 september tot zondagmiddag 29 september) te coveren.

"Bij elk pausbezoek verwacht het Vaticaan dat alle publieke evenementen tijdens het bezoek - in ons geval van bij zijn aankomst in Melsbroek tot hij weer naar Rome vertrekt - gratis uitgezonden wordt naar alle zenders in de wereld. Het is de plaatselijke organiserende Kerk die de kosten draagt", legt De Kerpel uit.

Een tweede grote facturenbundel heeft te maken met de organisatie van de eucharistieviering op zondag in het Koning Boudewijnstadion.

Er zijn geen ticketinkomsten, want die slotviering is volledig gratis voor de deelnemers, die om organisatorische en veiligheidsredenen wel een ticket moeten hebben.

*lees verder onder de foto

Vervanging grasmat Koning Boudewijnstadion in september 2010 voetbal Rode Duivels Nationaal stadion 3

| De grasmat van het Koning Boudewijnstadion is al lange tijd een zorgenkindje. Onder andere in 2010 moest ze nog volledig vernieuwd worden.

Grasmat

Niet alleen moet de Kerk de daghuur van het stadion betalen en wordt de mis rechtstreeks uitgezonden naar de hele wereld, met de stad Brussel is ook afgesproken dat de grasmat extra bescherming krijgt.

Op 14 oktober spelen de Rode Duivels immers in hetzelfde stadion tegen Frankrijk - een rematch van de verloren achtste finale op het EK - in de Nations League.

Bovendien is er de mogelijkheid dat Union Sint-Gillis zich plaatst voor de Champions League en een match in het Koning Boudewijnstadion wil spelen. De eerste speeldag (17 tot 19 september) van het vernieuwde kampioenenbal vindt kort voor het pausbezoek plaats, de tweede speeldag (1 en 2 oktober) vlak erna.

Er was in het recente verleden flink wat kritiek op de slechte staat van de grasmat, dus eiste de Stad Brussel garanties van de Kerk - in samenspraak met de field manager van het stadion - voor sterke beschermende maatregelen voor het voetbalveld. "Daar is lang en serieus over onderhandeld", klinkt het op het kabinet van Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo).

De Kerpel geeft daar geen details over. "Maar ik kan wel zeggen dat het veld in orde achtergelaten zal worden."

Ook buitenlandse belangstelling

Wat als de crowdfunding meer opbrengt dan wat nodig is? Daar wil De Kerpel niet vooraf over speculeren. "De actie is nog maar begonnen."

Hij waagt zich ook niet aan een voorspelling of alle 50.000 zitplaatsen in het Koning Boudewijnstadion de deur zullen uitgaan. De genummerde tickets zullen pas vanaf maandag 19 augustus aan te vragen zijn.

"Het grote voordeel is dat iedereen in België het stadion kent. De beschikbare parkings maken het ook makkelijker voor parochies te lande om bussen in te leggen."

Het pausbezoek wordt op de eerste plaats een nationaal evenement, zo zegt hij nog, met een tweetalige mis in het Nederlands en Frans en ook wat Duits. De homilie zal de paus zoals gewoonlijk in het Italiaans uitspreken.

Maar er is ook opvallend veel belangstelling uit de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, zo leidt De Kerpel af uit de eerste reacties. "De paus komt niet zo vaak in onze regio. Voor velen is dit een unieke kans."

Paus Franciscus in Brussel

Paus Franciscus komt van 26 tot 29 september naar België. Hij zal Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve bezoeken. Het bezoek wordt afgesloten met een grote misviering in het Koning Boudewijnstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Sport , Paus Franciscus in Brussel , Paus Franciscus , pausbezoek , grasmat Koning Boudewijnstadion , Koning Boudewijnstadion , Union Saint-Gilloise

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni