OCMW-medewerkers dringen Anderlechts gemeentehuis binnen voor gesprek met burgemeester

© Belga - BRUZZ
07/01/2025
Updated: 07/01/2025 13.16u

Een zestigtal OCMW-medewerkers en sociaal assistenten betoogt dinsdagochtend sinds 9.30 uur in het gemeentehuis aan de Brusselse gemeente Anderlecht. De werknemers zetten zich op de grond voor het gebouw en eisten een onderhoud met burgemeester Fabrice Cumps (PS). Later trokken ze naar boven en bestormden ze het bureau van Cumps tot hij naar buiten kwam.

De personeelsleden van het OCMW van Anderlecht hebben dinsdag het werk neergelegd. Ze kwamen van 9.30 tot 11.30 uur bijeen op het Raadsplein, voor het gemeentehuis. Met de actie, opgezet door vakbonden ACOD, ACLVB en ACV Openbare Diensten, willen ze de directie aansporen om meer personeel aan te werven.

"Wij hebben half december samen met de sociale assistenten en het administratief personeel een noodplan uitgewerkt. Dat noodplan hebben we vervolgens aan de directie voorgelegd, maar we hebben daar geen enkele reactie op gekregen. Daarom staan we hier vandaag", zegt Matthias Baert, vakbondsafgevaardigde van het ACV.

Volgens hem is er heel wat extra mankracht nodig om het personeelskader op te vullen. "Er is nood aan minstens zestien extra medewerkers. Zelfs dan zou de werkdruk nog altijd 150 dossiers per persoon bedragen. Om te evolueren naar een situatie van 100 tot 120 dossiers, zoals in de meeste Brusselse OCMW’s, zouden er 25 à 30 extra sociale assistenten nodig zijn."

"Om het huidige kader te vullen, zijn er zestien extra medewerkers nodig. Zelfs dan zou de werkdruk nog altijd 150 dossiers per persoon bedragen"

Matthias Baert

Vakbondsafgevaardigde ACV

'Verstoppen'

"On partira pas", zegt Dyhia Elmaouhab, een mondige sociaal assistente, die de gemoederen in het gemeentehuis hoog deed oplaaien. Op haar initiatief ging het zestigtal rond 11 uur op de grond zitten en vroeg de burgemeester onder geroep om naar beneden te komen en hen te woord te staan. "We zullen hier blijven wachten totdat de burgemeester naar beneden komt om ons te spreken, maar hij heeft nogal de neiging om zich te verstoppen in zijn bureau. Hij negeert ons." Onder leiding van Elmaouhab trokken de medewerkers niet veel later naar de tweede verdieping en bestormden ze het bureau van de burgemeester.

Terwijl de sociaal assistenten en medewerkers van het OCMW betoogden pal voor het bureau van Cumps, besloot de socialistische burgervader zijn OCMW-personeelsleden alsnog te woord te staan. De burgemeester hekelde vooral de wijze waarop de medewerkers actievoerden en brak een lans voor de terugkeer van sereniteit in afwachting van een oplossing. Later zou nog communicatie van de OCMW-voorzitter volgen.

Al jaren probleem

Ter herinnering: de problemen binnen het Anderlechtse OCMW kwamen eind vorig jaar aan het licht door een reportage van het VRT-programma Pano. De uitzending toonde een organisatie die gebukt gaat onder een hoge werkdruk, met maatschappelijk werkers die verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 200 dossiers. De reportage maakte ook melding van administratieve chaos en het verstrekken van leeflonen aan personen die daar geen recht op hadden.

De vakbonden wijzen erop dat de situatie al jaren speelt. "Hoewel er aanwervingen plaatsvinden, vertrekken tegelijkertijd ook veel mensen. De gemiddelde anciënniteit van een sociaal assistent bij het OCMW is amper twee jaar. Dat maakt het een constante uitdaging om vacatures op te vullen."

De bonden hopen binnenkort met de directie om de tafel te kunnen zitten om op korte termijn maatregelen te treffen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni