Bees Coop 10 BRUZZ ACTUA 1610

| Bees Coop

Proefproject rond voedselzekerheid toont bemoedigende resultaten

Charlotte Deprez
© BRUZZ
23/02/2024

Vorig jaar kregen 67 Schaarbekenaren met een OCMW-uitkering 150 euro per maand om te besteden in de coöperatieve supermarkt BEES coop. Het doel van het proefproject was om voedselzekerheid te bieden aan kwetsbare groepen. "De resultaten zijn bemoedigend", klinkt het.

Het project ging uit van het collectief CréaSSA, dat tientallen organisaties verenigt die de toegang tot kwaliteitsvoeding voor iedereen wil verbeteren. In totaal ontvingen 67 personen die afhankelijk zijn van het OCMW een maandelijkse toelage van 150 euro om boodschappen te doen bij BEES coop. De groep bestond voor 42 procent uit gezinnen en 58 procent uit alleenstaanden. Meer dan de helft (61 procent) van de deelnemers was ouder dan 65 jaar.

De organisatie is tevreden met de resultaten, zegt woordvoerder Jonathan Peuch, die belangenbehartiger is bij Fian België. Het proefproject toonde aan dat deelnemers de voorkeur gaven aan gezondere producten. Kassaregistraties en interviews onthulden dat fruit en groenten de meest gekochte categorieën waren, goed voor 22 procent van de aankopen.

“Het vooroordeel over mensen in precaire situaties is dat ze niet gezond willen eten”, zegt Peuch. “Dat is niet zo. Ze verkiezen duurzame kwaliteitsvoeding, maar ze hebben gewoon het geld er niet voor.”

Sociale participatie

Het project bestond niet enkel uit financiële steun, maar bevatte ook een luik sociale participatie, waarbij deelnemers een kleine drie uur per maand vrijwilligerswerk verrichtten bij BEES Coop. "Op die manier hebben ze niet de stempel van ‘persoon in armoede’, zoals in de klassieke voedselhulp. Ze winkelen en werken bij BEES coop, net als alle andere vrijwilligers", zegt Peuch.

Doordat de deelnemers echt betrokken zijn bij de coöperatie wordt het sociaal isolement ook doorbroken, zegt Peuch. "Ze gaven aan dat ze het vrijwilligerswerk echt wilden doen, net omdat ze zo nieuwe sociale interacties hadden."

Bewuste voeding

Een ander doel van CréaSSA is om ook mensen in precaire situaties kennis te laten maken met initiatieven zoals coöperatieve supermarkten, waar eerlijke en duurzame kwaliteitsvoeding centraal staan. "Mensen in armoede kiezen normaal eerder voor supermarkten als Lidl en Aldi. Door het proefproject leerden ze ook alternatieven kennen", zegt Peuch. "Met projecten als deze worden niet enkel de mensen in armoede geholpen, maar ook de boeren die geconfronteerd worden met heel wat uitdagingen."

CréaSSA wil daarom graag dergelijke projecten blijven opzetten, maar heeft daar financiering voor nodig. Het collectief roept daarom op tot steun en aanmoediging van de volgende regering voor de imvoering van sociale zekerheid van voedselprojecten in België. "Er zouden meer grootschalige proefprojecten op poten gezet moeten worden", zegt Peuch.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni