Uitzetting nakend voor honderdtal bezetters voormalig rusthuis in Molenbeek

NLS
© BRUZZ
24/02/2024

Op de Gentsesteenweg wordt een voormalig rusthuis al enkele maanden bezet door een honderdtal personen. Volgens het collectief Front tegen Uithuiszettingen was een overeenkomst voor langer verblijf in de maak, maar trok huidig eigenaar Korian zich terug uit de gesprekken om een snellere uitzetting te eisen. Een stelling die niet klopt, aldus Korian.

Volgens het collectief Front tegen Uithuiszettingen was een overeenkomst voor langer verblijf in de maak, maar trok eigenaar Korian zich terug uit de gesprekken om een snellere uitzetting te eisen.

Het voormalige woonzorgcentrum Van Zande, nummer 645 op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek, wordt sinds oktober vorig jaar bezet door een honderdtal mensen. Een groot deel van hen bestaat uit asielaanvragers. “Het gaat zowel om mannen, vrouwen als jonge kinderen”, zegt een woordvoerder van het collectief.

De komende dagen zouden de bewoners het pand moeten verlaten, aldus het Front tegen Uithuiszettingen. Nochtans zou een overeenkomst voor langer verblijf in de maak geweest zijn. “Door het goede beheer en de bewezen veilige omstandigheden, waren de Brusselse regering en toekomstig eigenaar Centre Hospitalier Jean Titeca bereid om een overeenkomst de tekenen.”

Lees verder onder de foto.

2024-02-24-uitzetting-WZC De Wande Molenbeek

Protestactie

Die zou de bewoners in staat stellen tot september dit jaar te blijven. “Maar huidig eigenaar Korian heeft zich van die gesprekken onttrokken, en wil de uitzetting zo snel mogelijk uitvoeren”, klinkt het. Nochtans zou het gewest de overige kosten van het verlengde verblijf op zich nemen, stelt het collectief.

Maar het vredegerecht in Molenbeek gaf Korian gelijk. De bewoners moeten het pand verlaten. “Ze zullen terug op straat belanden”, luidt de vrees nu. “Andere oplossingen zijn er niet. In opvangcentra is de capaciteit volzet. En er zijn wel lege gebouwen, maar die zijn vaak niet geschikt om mensen onder te brengen. Het woonzorgcentrum in Molenbeek was ideaal daarvoor.”

Om de situatie aan te kaarten, hield het collectief zaterdagmiddag een protestactie op het Jef Mennekensplein.

Brandveiligheid

Dat Korian de bezetters zo snel mogelijk aan de deur wil zetten, is onterecht volgens de uitbater van woonzorgcentra in België. “Kort na de bezetting hebben we meerdere bevoegde instanties aangeschreven, waaronder de burgemeester van Molenbeek en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V)”, klinkt het bij Korian.

“Maar door een gebrek aan respons en ondersteuning, zagen we ons genoodzaakt naar de vrederechter te stappen om de situatie een halt toe te roepen.” Korian wijst er ook op dat ze de voorbije maanden alle kosten van nutsvoorzieningen dekten die de bezetters gebruikten. Dat, “om de bewoners een waardig onderdak te bieden.”

Korian bevestigt dat er overleg liep voor een langere verblijfsovereenkomst, en dat de Brusselse regering bereid was in te staan voor de overige kosten. “Het is niet zo dat we ons uit de gesprekken hebben teruggetrokken. Maar voor de overeenkomst moeten we eerst een attest van brandveiligheid kunnen voorleggen.”

Aangezien het gebouw al een tijdje niet meer gebruikt werd, is het waarschijnlijk dat daarvoor bepaalde werkzaamheden moeten gebeuren. Dat kan Korian niet op zich nemen, verwijzend naar “de grote risico’s, de administratieve complexiteit en de extra investeringen, die buiten de verantwoordelijkheid van Korian vallen."

"We blijven wel beschikbaar voor overleg met de betrokken partijen, om tot een andere oplossing te komen voor de bezetters.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni