De 150 mensen die in het gekraakte gebouw in de Joseph Wybranlaan verblijven, worden voorlopig niet uitgezet. De Raad van State zou het uitzettingsbevel van de gemeente Anderlecht hebben geschorst. Dat meldt het collectief Front tegen Uithuiszettingen.
Gemeente Anderlecht plant nieuwe procedure na schorsing uitzetting door Raad van State
Sinds april wordt het gebouw in de Joseph Wybranlaan bezet door ongeveer 150 mensen, onder wie een 50-tal kinderen. Volgens het collectief Front tegen Uithuiszettingen gaat het voornamelijk om mensen wier asielaanvraag nog lopende is.
Hen hing een uitzetting boven het hoofd, die vrijdagochtend gepland stond. Eerder had burgemeester Fabrice Cumps (PS) een uitzettingsbevel uitgevaardigd, omdat het pand niet veilig genoeg zou zijn en de bezetting voor overlast in de buurt zou zorgen.
Volgens een verslag van de gemeentelijke dienst Hygiëne was er onder meer sprake van “bouwmaterialen die op meerdere plekken in het gebouw zijn achtergelaten, problemen met elektrische installaties en gaten in de vloeren die een risico kunnen vormen voor de aanwezige kinderen.”
Geen structurele problemen
Maar volgens het collectief is er geen sprake van structurele problemen in het gebouw. “Er is water en stroom voor de bewoners, ze kunnen er in hun onderhoud voorzien”, zegt woordvoerder Pierre-Yves. “Daarnaast zijn er geen directe buren. Van overlast is volgens ons dus weinig sprake, zeker aangezien het grootste deel van de bewoners gezinnen met kinderen zijn.”
Een rapport van meerdere sociale werkers, van onder meer vzw Diogenes, Cover en de gemeentelijke preventiedienst in Anderlecht, komt tot gelijkaardige conclusies. “De ruimtes zijn net en goed onderhouden”, klinkt het onder andere. Ook werden er geen risico’s wat betreft brandveiligheid aangetroffen.
Dat er geen douches zijn, zou volgens het rapport geen probleem stellen. “Er is koud en warm water, en alle aanwezigen kunnen beroep doen op de diensten van Doucheflux.”
Raad van State
Om het uitzettingsbevel aan te vechten, trok het Front tegen Uithuiszettingen naar de Raad van State. “Het uitzettingsbevel van de gemeente kan volgens de wet enkel toegepast worden indien er ernstige risico’s voor de bewoners worden vastgesteld. Maar dat is in dit geval niet aan de orde”, zegt de woordvoerder van het collectief.
Dat bevestigt de Raad van State, die donderdagnamiddag besloot om het uitzettingsbevel te schorsen. De gemeente Anderlecht zal een nieuwe procedure tot uitzetting opstarten, zo meldt communicatieverantwoordelijke Melissa Morales Magri.
Intussen kunnen de bewoners in het gebouw blijven. “Maar is er veel onzekerheid onder hen”, zegt een woordvoerder. “Voorlopig blijft het onduidelijk hoelang de bewoners er kunnen blijven, en waar ze nadien zullen belanden.”
Volgens het collectief werd geen alternatief aangeboden, maar dat spreekt de gemeente Anderlecht tegen. “Ons voorstel om naar Samusocial te gaan werd geweigerd door de bezetters, omdat de groep niet gescheiden wou worden. Helaas konden onze straathoekwerkers geen andere pistes vinden voor zo'n grote groep”, klinkt het nog bij Morales Magri.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Fabrice Cumps , Front tegen uithuiszettingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.