Moet je opletten voor broedende krokodillen in het Zoniënwoud? En lanceerde mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) echt deelpedalo’s? In Vlaanderen is de aprilgrap al een tijdje op haar retour, maar in Brussel was het dinsdag niet altijd evident om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Een overzicht.

©
Haven van Brussel
| De (fictieve) ferry tussen Brussel en Londen.
Van deelpedalo’s tot broedende krokodillen: in Brussel is de aprilgrap springlevend
Op het vlak van mobiliteit verandert er heel wat vanaf 1 april. Zo lanceert Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) nieuwe deelpedalo’s, de ‘Pedal’O’. Daarmee kan je je via het kanaal verplaatsen naar het werk, de winkel of vrienden. “Fietsen was nog nooit zo verfrissend”, geeft ze mee.

©
Instagram via Elke Van den Brandt
Gebruikers van de deelpedalo’s moeten wel opletten voor de nieuwe ferry tussen Brussel en Londen, die ook gebruik maakt van het kanaal. Opstappen kan aan de cruiseterminal in Neder-Over-Heembeek. De Haven van Brussel belooft een “pittoresk alternatief voor de trein of het vliegtuig, zonder stakingen.” Aan boord is een duty-free-boetiek, en je kan er ook genieten van een portie fish & chips.

©
Haven van Brussel
In Jette profiteerde het gemeentebestuur dan weer van de aandacht voor de nationale staking om heimelijk een buitengewone gemeenteraad te houden. Er werd beslist om van de Broustinlaan een tolweg te maken. Zowel bewoners als passanten moeten een duit in het zakje doen. Een uitbreiding van dat systeem naar omliggende straten wordt niet uitgesloten. Vanaf 1 mei treedt de regel in werking.

©
Facebook via Philippe Piret
Opletten geblazen trouwens voor weggebruikers die de verkeersregels niet zo nauw nemen: de Brusselse politie beschikt over nieuwe snufjes. Zo zullen snelheidscontroles voortaan met een flitsende drone gebeuren. “We houden je in het oog”, klinkt het vastberaden. Ook stepbestuurders blijven niet gespaard. Maakt hun tweewieler te weinig geluid, dreigen ze gepakt te worden door een stilteflitser.

©
Facebook via Polbru
| Een stilteflitser in actie.
In dezelfde trend maakt collectief ‘Stop Rodeo Atomium’ een opvallende bocht. Na maanden verzet, geven ze toe dat luide motoren en gierende banden eigenlijk best charmant zijn. Vanaf 1 april zullen ze de ‘rodeocultuur’ actief ondersteunen, en vieren met onder andere een straatrace op de Sobieskilaan en een wedstrijd donut-driften. Afspraak op de busparking naast de Eeuwfeestlaan.

©
Facebook via Stop Rodeo Atomium
Van autosport over naar korfbal: bij Korfbal Anderlecht lijkt een opvallende transfer in de maak. Niemand minder dan kroonprinses Elisbeth vereerde de club met een bezoek. “Ik kijk er naar uit om de dynamiek van het spel te ervaren en andere spelers te ontmoeten”, hintte ze over haar nakende komst.

©
Facebook via Korfbal Anderlecht
Ook onverwacht, dook Amerikaans president Donald Trump deze week op in Brussel. Reden blijkt zijn overname van de fastfoodketen ‘Hector Chicken’ te zijn. Volgens LN24 leidde die alvast tot heel wat controverse. Trump wil de naam van de Brusselse keten immers veranderen naar ‘Donald Chicken’, terwijl hij eend op het menu wil zetten. “Absurd”, klonk het verontwaardigd bij een van de medewerkers.

©
Hector Chicken
Frietjes zouden bij de keten wel aanwezig blijven. Maar dat is niet zonder risico, toonde recent onderzoek van burgerrestaurant Le Tram de Boitsfort aan. Zij stelden bij hun klanten enkele bijwerkingen van frietconsumptie vast. Het gaat onder meer om naasten die ongevraagd in je puntzak graaien, “niet één maar tien keer”, en acute spijt dat je niet meteen voor een groot pak koos.

©
Facebook via Tram de Boitsfort
Qua economisch nieuws kwam Erasmushogeschool met een opmerkelijk gegeven op de proppen. Ze lanceerde immers haar eigen cryptomunt, de EhBitcoin. “Je studie verzekert je toekomst, de Ehbitcoin je portefeuille”, getuigt een student. Een munt is precies één studiepunt waard.

©
Instagram via Erasmushogeschool
Verder waarschuwt het personeel van het Zoniënwoud voor broedende krokodillen. “De lente is het seizoen waarin vogels broeden en Crocodylus soignensis geboren worden. De dieren hebben voldoende rust en ruimte nodig.” Wandelaars, fietsers en hondeneigenaars worden verzocht om voldoende afstand te bewaren.

©
Facebook via Zoniënwoud
Nog op het vlak van milieu kondigt Sint-Lambrechts-Woluwe tot slot een primeur aan. Voortaan is het mogelijk om slakken te adopteren. “Ecologisch, participatief en sensibiliserend rond dierenwelzijn”, omschrijft de gemeente het project. Ouders kunnen hun diertje een voornaam geven en regelmatig bezoeken in de slakkentuin in het René Pechèrepark. Of je ook in aanmerking komt voor adoptieverlof, zoals een inwoner zich afvroeg, is vooralsnog onduidelijk.

©
Facebook via Woluwe1200
Lees meer over: Samenleving , 1 april , Elke Van den Brandt , Haven van Brussel , Zoniënwoud , MIVB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.