1814 Drugsoverlast Anderlecht driekhoek Baraplein Raadsplein

Was de avondklok in Kuregem een goede maatregel? 'Het responsabiliseert de ouders'

© BRUZZ
04/01/2025

Wij vroegen onze lezers of de avondklok in Kuregem, ingevoerd tijdens oudejaarsavond voor -16-jarigen, een goede maatregel was. De reacties zijn verdeeld: voorstanders benadrukken de noodzaak om de openbare orde te handhaven, terwijl tegenstanders wijzen op stigmatisering en het gebrek aan structurele oplossingen.

Met 47 procent van de stemmen zijn bijna de helft van de deelnemers het eens dat de avondklok een effectieve maatregel was. “Het geeft een wettelijk kader aan de ordediensten en responsabiliseert de ouders,” zegt Geert P., een van de respondenten.

Toch blijft 36 procent resoluut tegen. Zij zien de avondklok als een stigmatiserende en kortzichtige maatregel. “Investeer elke dag van het jaar in jongeren in je gemeente in plaats van ze te stigmatiseren. Dit is weer een onproductieve ‘oplossing’,” stelt An P., wier standpunt de meeste bijval kreeg in onze bevraging.

De overige 17 procent twijfelt. Zij erkennen de ernst van de situatie, maar vinden dat er meer structurele oplossingen nodig zijn. “Er moeten meer maatregelen komen voor de buurt, maar ook voor het gewest. Allerlei regels en wetten bestaan al. Ze moeten gewoon toegepast worden,” aldus Luc M.

Lees verder onder de afbeelding.

Nieuwe opties nodig

Veel deelnemers wijzen op de noodzaak van langetermijnoplossingen. “Een avondklok straft ook onschuldigen,” zegt Stijn B., die vindt dat het straffen van daders en het opvolgen van incidenten effectiever zou zijn.

Anderen, zoals Gerben V., bekritiseren de maatregel als onrechtvaardig en stigmatiserend. “Het gaat in tegen de fundamentele grondregels van onze wetgeving en van een rechtvaardige samenleving. Bovendien is het stigmatiserend en provocatief. Kortom: een slecht idee dat getuigt van een gebrek aan creativiteit en menselijkheid."

Structurele veranderingen

Een ander terugkerend thema is de behoefte aan structurele investeringen in Kuregem. "Structureel moet er dringend iets veranderen in de wijken waar het vierkant draait: investeren in preventie, drugsbestrijding, illegale handel en criminaliteit," zegt Thijs S.

Sommige deelnemers wijzen ook op de negatieve effecten van de maatregel op de relatie tussen jongeren en autoriteiten. “Je kan nooit alle jongeren van één wijk viseren. Dat heet discriminatie. Daarnaast weet je ook niet welke frustraties nu nog groter zijn geworden met de maatregel, terwijl kloof tussen jongeren en gemeente/politie al zo diep was,” zegt Leo M.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni