Een deel van de oude stadsomwalling in de Villersstraat is zondagnacht ingestort. De brokstukken kwamen terecht op de speelplaats van de Sint-Jorisschool. Die bleef maandag dicht. Het risico bestaat namelijk dat de volledige muur verder instort. "De schade is toch groter dan aanvankelijk ingeschat."
'Schade aan ingestorte stadsomwalling groter dan gedacht'
Hoe de instorting gebeurd is, is nog niet helemaal duidelijk. In de aangrenzende Sint-Jorisschool waren wel verbouwingswerken aan de gang, zo vernam BRUZZ van Geoffrey Coomans de Brachène, Brussels schepen bevoegd voor erfgoed.
Die werken zouden de stabiliteit hebben aangetast. "Potje breken, potje betalen", zei Coomans de Brachène aan BRUZZ. Wie verantwoordelijk is voor de schade, zal dus moeten opdraaien voor de herstellingen. De school zelf bleef maandag dicht en wil voorlopig niet reageren op het incident.
Veiligheidsperimeter
De brokstukken kwamen terecht op de werf van de school, maar ook op de speelplaats. De Sint-Jorisschool bleef maandag dicht, omdat er een dreiging is dat de muur en de aangrenzende weg verder instorten. Er moeten ook nog analyses plaatsvinden. In overleg met de politie en de stadsingenieur, werd een veiligheidsperimeter ingesteld.
Er liggen geen nutsleidingen in de omgeving van de ingestorte muur. De stadsdiensten zullen wel de nodige stuttingswerken en stabiliteitsanalyses laten uitvoeren. Het auditorium in de omgeving blijft voorlopig dicht. Preventief werd ook een ondergrondse parkeergarage geïnspecteerd, maar daar werden geen stabiliteitsproblemen vastgesteld.
Muur wordt heropgebouwd
Aanvankelijk reageerde Coomans de Brachène heel nuchter op de instorting. Het ingestorte deel van de stadsomwalling moet gerestaureerd kunnen worden, aldus de schepen. "Het gaat om een heel klein stukje van de muur. Dit is niet héél erg", zei hij zondag aan BRUZZ. Een dag later moest hij zijn woorden inslikken. "De schade is toch groter dan ik ze eerst had ingeschat. Gelukkig is de toren nog intact."
"Het gaat om een stuk muur van 10 meter hoog en 20 meter lang", verduidelijkt de Brusselse politie. Die kreeg zondagochtend, om 5.45 uur, een oproep voor de ingestorte muur. Bij de instorting vielen geen gewonden. De eerste stadomwallingen van Brussel dateren uit de dertiende eeuw.
De muur zal volledig heropgebouwd worden. "Dat is een verplichting", aldus Coomans. "We spreken over een muur van 800 jaar oud. We zullen hem identiek en met dezelfde stenen heropbouwen." Wanneer het puin geruimd wordt en de heropbouw begint, is nog niet bekend.
Lees meer over: Brussel-Stad , actua , stadsomwalling , Brussel Stedenbouw en Erfgoed , Brussels erfgoed , erfgoed
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.