Bieryoga

Tipsy Tribe

| Bieryoga bij Tipsy Tribe in Koekelberg.

Column

Alcohol en meditatie: bieryoga volgen in Koekelberg

Andy Furniere
© BRUZZ
09/10/2024

BRUZZ zoekt elke week een interessant verhaal uit de Brusselse sportwereld. Deze week: de bieryoga-sessies van de Koekelbergse brouwerij Tipsy Tribe.

Wie aan yoga wil doen in Brussel hoeft niet ver te zoeken, zowat overal zijn studio's waar je onder beheerste begeleiding tot jezelf kunt komen. Maar in Tipsy Tribe in Koekelberg kan je terecht voor een wel heel bijzondere vorm: bieryoga. “We doen de dingen hier in het algemeen graag anders,” glimlacht Aylin Fastenau van de 'brouwdistilleerderij', waar naast verschillende originele bieren onder meer de eerste Brusselse whisky aan het rijpen staat. “Tijdens de Belgium Beer Week vorig jaar hebben we op mijn initiatief voor de eerste keer een bier­yoga-activiteit georganiseerd in onze ruimte, en we merkten dat het aansloeg. Ik doe zelf al jaren aan yoga en dit is dan ook een passieproject voor mij.”

Toch staat drinken niet centraal bij de bieryoga in Tipsy Tribe. Je zal in ieder geval niet dronken zijn na een sessie. “Het is niet de bedoeling dat je de controle verliest, integendeel, het is cruciaal om je evenwicht te bewaren en verbonden te blijven met jezelf. Alle deelnemers kunnen één flesje kiezen voor de oefeningen, bijvoorbeeld onze Japanse IPA of pale ale, wat ze zelf het liefst willen. Ze kunnen er slokjes van nemen, en zo verder ontspannen en hun smaakpapillen stimuleren, maar de fles is ook een attribuut dat bijdraagt aan de oefeningen en houdingen. Daarnaast houden we de sessies in het midden van onze brouwzaal, de deelnemers worden dus omringd door de geluiden en geuren van onze brouwketels, wat hun zintuigen nog extra openzet.”

“Ik vraag de deelnemers bijvoorbeeld om zich te concentreren op de geuren van het bier, om zo hun zintuigen te ontsluiten en in een optimale gemoedsstemming te raken"

Mélanie Monteiro

Yoga-instructeur

Het is wel lastig om instructeurs te vinden die meegaan in het verhaal van bieryoga, geeft Fastenau toe. “Velen vinden het radicaal, menen dat het ingaat tegen de filosofie van yoga.” Ook yoga-instructeur Mélanie Monteiro had aanvankelijk haar twijfels over de ongewone combinatie. “Het voelde eerst contradictorisch aan, want bij yoga probeer je net je welbevinden te bevorderen vanuit jezelf, zonder externe stimulerende stoffen, zeker roesverwekkende middelen als alcohol. Maar ik heb geprobeerd om er met een open geest naar te kijken. Ik besef dat bier drinken over veel meer gaat dan alcohol, mensen genieten ook van de verschillende smaken. Bovendien kan yoga ook de relatie van mensen met bier in positieve zin veranderen, een evolutie inzetten naar meer bewust drinken, in plaats van veel glazen te verzetten. Als instructrice hou ik van het creatieve aspect, het integreren van de bierflesjes op een manier die steek houdt en plezierig is.” (Lees verder onder de foto)

20241009 1906 SPORTING FLAGEY Bieryoga 6

Tipsy Tribe

| Bieryoga in Tipsy Tribe.

Concreet zet Monteiro het bier onder meer in voor dharana-oefeningen, concentratieoefeningen waarbij je je aandacht op één punt of onderwerp moet fixeren om tot volledige focus te komen. “Ik vraag de deelnemers dan bijvoorbeeld om zich te concentreren op de geuren van het bier, om zo hun zintuigen te ontsluiten en in een optimale gemoedsstemming te raken.”

Ook bij de asana's, de lichaamshoudingen met het nodige rekken en strekken, komt het van pas. “Ik vraag dan bijvoorbeeld om in de richting van de fles te reiken, die de deelnemers voor zich hebben gezet.” Bij het uitvoeren van de krijgerhouding, waarbij je in grote spreidstand gaat staan en je armen boven je hoofd strekt, moeten deelnemers bijvoorbeeld zorgen dat ze de fles goed blijven vasthouden en tegelijk mooi in evenwicht blijven.

Hoewel het een ongewone vorm is, blijft de kern voor Monteiro onveranderd. “Het opzet blijft dezelfde. Het doel blijft dat mensen zich beter voelen, op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Er zijn veel manieren om daartoe te komen. Dat kan in een traditionele studio met muziek of tussen bomen, maar ook tussen brouwmachines. Zo bereik je ook mensen die misschien anders nooit aan yoga zouden doen. Ooit gaf ik zelf ook een yogasessie op een ochtend na een laat feest in een Brusselse nachtclub. Met vermoeide deelnemers, die er verse energie uit konden halen (lacht).”

BRUZZ Columnisten

Ontdek Brussel op een unieke manier via de BRUZZ-columnisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Sport , BRUZZ Columnisten , yoga , Tipsy Tribe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni