Op zondag 13 april zullen bijna 13.000 lopers aan het Koninklijk Paleis aan de start staan van een gloednieuw type EK marathon. Het wordt met een straat voorsprong de grootste Belgische marathon ooit.

©
Belga
Van Brussel naar Leuven: 13.000 deelnemers doen mee aan gloednieuwe EK marathon
Tot nu toe maakte het EK marathon deel uit van het EK atletiek, maar dat kampioenschap wordt er nu van losgekoppeld en – samen met de halve marathon en de 10 km – in een apart event gegoten: de tweejaarlijkse European Running Championships. Vernieuwender is dat de race wordt opengegooid voor recreanten, die zich zo kunnen meten met beroepsatleten.
In de voorbereidingen om het event naar België te halen, besefte organisator Golazo dat het zijn voorstel kracht zou bijzetten mocht de start in Brussel plaatsvinden. “Het eerste Europese kampioenschap marathon nieuwe stijl dat aanvangt in de Europese hoofdstad, dat is toch ideaal,” zegt communicatieverantwoordelijke Gert Van Goolen. “Het paleis vormt een geweldig achtergronddecor voor de startlijn en daarna trekken de lopers via de Wetstraat door het hart van Europa, de Europese wijk.”
Na het Schumanplein steken de atleten via het Jubelpark door naar de Tervurenlaan, die hen onder meer langs de rand van het Woluwepark en het Zoniënwoud voert. Daarna verlaten ze Brussel en trekken via Tervuren en dorpjes zoals Vossem naar de finish in Leuven. Het is dus geen klassieke stadsmarathon, zoals bijvoorbeeld de Brussels Airport Marathon.
“Dat maakt de organisatie een stuk complexer, maar het concept des te specialer. Dat lijkt in de smaak te vallen, want 12.500 inschrijvingen is een stuk meer dan wij durfden te dromen. Het is ook du jamais vu in België, het vorige record staat op ongeveer 5.000 deelnemers.” De 100 à 150 elitelopers, geselecteerd door hun land, gaan als eersten van start, zodat ze hun kansen optimaal kunnen verdedigen.
“Voor echt scherpe tijden zou je de atleten langs het kanaal moeten laten lopen”
Communicatieverantwoordelijke Golazo
Wat ongetwijfeld veel recreanten heeft aangetrokken, is de unieke kans op Europees eremetaal. Ze kunnen niet alleen individueel strijden met topatleten, maar er worden ook medailles per land uitgereikt. Voor die landencompetitie tellen de tijden van de 25 beste lopers per land.
Terwijl de kansen op individuele Belgische podiumplaatsen door het afhaken van Olympiër Michael Somers – gestopt door hartproblemen – klein zijn, kan ons land zo mogelijk toch een medaille behalen. “We verwachten dat het thuisvoordeel een aanzienlijke rol zal spelen,” is Van Goolen hoopvol. Er zouden trouwens 2.200 Brusselaars meelopen.
Het grootse evenement doet de hoop oplaaien op een jaarlijkse Brusselse topmarathon waar vedetten op afkomen, die bijvoorbeeld niet langer een ticket naar Rotterdam boeken. Van Goolen drukt die hoop snel de kop in. “De absolute toppers kiezen vooral de marathons met vlakke parcoursen, waar ze scherpe tijden kunnen neerzetten. Als je zo'n type traject in Brussel wil, moet je atleten op en af langs het kanaal laten lopen, bij wijze van spreken.”
Van Goolen vindt het geen groot gemis. “We zetten als Golazo in België bewust in op brede sportevenementen, marathons voor iedereen, met iconische locaties op het parcours. Zoals bij de Brussels Airport marathon, met het Atomium, de Basiliek van Koekelberg en het Koning Boudewijnstadion op de route.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Sporting Flagey , EK marathon