Nico Vereecken/Photo News

| Verdediger Jan-Carlo Simic zette RSC Anderlecht op weg met een openingsgoal in de 9e minuut.

Anderlecht doorbreekt tegenvallende reeks met deugddoende zege tegen Standard

© Belga - BRUZZ
06/10/2024
Updated: 06/10/2024 15.46u

RSC Anderlecht heeft zondagmiddag tegen aartsrivaal Standard zijn eerste competitiezege in zes wedstrijden geboekt. In het eigen Lotto Park won Anderlecht de Clasico met 3-0, waardoor paars-wit in de stand naar een voorlopige tweede plaats springt. Opvallend: de harde kern werd door de eigen fans uitgefloten.

Anderlecht telt nu met 17 punten vijf eenheden minder dan leider KRC Genk, Standard is 11e met twaalf stuks.

Onder het goedkeurend oog van jeugdspelers Romelu Lukaku en Zeno Debast nam Anderlecht een droomstart in het Astridpark. Al na negen minuten plaatste Verschaeren de bal op het hoofd van Jan-Carlo Simic, die met een serieuze nekslag keeper Matthieu Epolo in de verste hoek te grazen nam.

De Standard-doelman kende niet zijn beste middag en moest zich op het halfuur ook gewonnen geven op een zwabberend afstandschot van Kasper Dolberg, die op zijn 27e verjaardag pas zijn tweede competitiegoal van dit seizoen tegen de netten schoot. Standard profiteerde dan weer niet van enkele slordigheden in de Brusselse defensie en dook zo met een dubbele achterstand de rust in.

Efficiënt Anderlecht

Standard, dat deze jaargang in 1A de netten nog maar vijf keer kon doen trillen, had het ook na rust moeilijk om de thuisploeg in verlegenheid te brengen. Anderlecht toonde zich dan weer hyperefficiënt en Verschaeren kon halfweg de tweede helft de 3-0 tegen de touwen lopen, maar scheidsrechter Lothar D'hondt keurde het derde paars-witte doelpunt af voor buitenspel van Dolberg.

Het afgekeurde doelpunt gaf Standard wat nieuwe hoop, maar gelukkig voor Anderlecht presteerde Coosemans weer op hoog niveau om pogingen van Zeqiri en Camara uit zijn doel te houden. Invaller Dreyer (90+2.) zorgde in blessuretijd voor het orgelpunt: 3-0.

Fluitconcert

De Clasico ging door zonder uit-fans van Standard. Verschillende incidenten in wedstrijden tussen Anderlecht en Standard zorgden er eind vorig jaar voor dat beide clubs tot die overeenkomst kwamen.

Als reactie sloeg RSCA-Fanclub 'Mauves Army 2003' de eerste twaalf minuten van de 'Clasico' over. De fanclub vindt dat de 12de man bij de wedstrijd hoort.

@LoicWoos via X.com

Toch leek niet iedereen in het stadion de actie van de fanclub te waarderen. Toen de leden van de fanclub opdaagden in de tribunes, werden ze onthaald door boegeroep, een fluitconcert en verwensingen. De actie kwam dan ook pijnlijk snel na nieuw wangedrag van Anderlecht-fans bij de wedstrijd tegen San Sebastián afgelopen donderdag.

Zondag staan nog duels tussen Antwerp en Cercle Brugge (16 uur) en Club Brugge en Union Sint-Gillis (18.30 uur) op het programma. STVV en Gent sluiten om 19.15 uur de speeldag af.