Benoit Bouchez/Photo News

| De Brusselse basketspeelster Bethy Mununga, hier in actie met de Belgian Cats op het olympisch kwalificatietoernooi tegen Nigeria op 11 februari

Belgian Cats plaatsen zich met ruime zege tegen Japan rechtstreeks voor kwartfinales

© Belga
04/08/2024

De Belgian Cats hebben zondag hun laatste kans op rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales van het olympisch basketbaltoernooi met beide handen gegrepen. In hun derde en laatste groepswedstrijd in Rijsel klopten de Belgische basketbalvrouwen Japan ruim met 85-58 (rust: 39-23).

De Cats, met de Brusslse Bethy Mununga in de kern, hadden een zege van 27 punten nodig tegen Japan om zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales en begonnen sterk aan hun laatste groepsduel. De Belgische vrouwen speelden met het mes tussen de tanden, scoorden mooie punten en waren solide in de verdediging. Met een 7-19-tussenstand na het eerste kwart lag België op koers voor de volgende ronde.

In het tweede kwart kwamen de Japanse vrouwen beter voor de dag en vonden ze vaker de weg naar de korf. De Cats bleven echter op hoog niveau acteren en diepten in het slot van het tweede kwart hun voorsprong nog met vier punten uit: 39-23.

Na de rust lieten Emma Meesseman en co. het tempo niet zakken, maar kwam Japan met enkele driepunters toch sterk opzetten. Het derde kwart eindigde op 61-39, waardoor de Cats nog maar enkele punten nodig hadden om zich te plaatsen.

85-58

Het vierde kwart werd een echte nagelbijter. Japan was de pedalen kwijt, terwijl België zijn voorsprong uitbreidde tot meer dan dertig punten. In het slot van het vierde kwart sloeg de stress bij de Belgen toe en kwamen de Japanners nog terug tot 85-58, wat uiteindelijk net voldoende was voor de Cats om rechtstreeks door te stoten naar de kwartfinales.

Emma Meesseman ontpopte zich met dertig punten en elf rebounds tot heldin van de Cats, terwijl Elise Ramette (16 punten, 3 rebounds), Antonia Delaere (12 punten, 3 rebounds) en Maxuella Lisowa (12 punten, 4 rebounds) ook hun duit in het zakje deden. Langs Japanse zijde waren Saki Hayashi (13 punten, 4 rebounds) en Evelyn Mawuli (12 punten, 3 rebounds) voor de meeste punten verantwoordelijk.

De Belgian Cats stootten door de ruime zege als een van de beste derdes door naar de kwartfinales, die woensdag op het programma staan. De Cats hadden een zege van minstens 27 punten nodig om China op doelpuntensaldo voorbij te steken in de stand van de beste derdes. Daardoor zijn de Cats niet meer afhankelijk van de wedstrijden in groep B tussen Canada en Nigeria (13u30) en tussen Australië en Frankrijk (21u00). Duitsland en de Verenigde Staten waren als nummers een en twee in group C al zeker van de volgende ronde, Japan eindigt als laatste in de groep en is uitgeschakeld.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni