Belgian Cats via Facebook 

Belgian Cats plaatsen zich tegen Spanje voor allereerste keer voor halve finales

07/08/2024

De Belgian Cats hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales van het olympisch basketbaltoernooi bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs. In de kwartfinales in de Bercy Arena in Parijs klopten de Belgische basketbalvrouwen Spanje met 79-66 (rust: 48-37).

De Cats begonnen als een wervelwind aan hun partij tegen de Spanjaarden met knappe punten van Julie Vanloo, Elise Ramette en Antonia Delaere, maar moesten La Roja na het eerste kwart na een knappe eindsprint dan toch naast zich dulden: 26-26. Ook in het tweede kwart duwden de Belgen het gaspedaal in en liet Kyara Linskens, vorig jaar MVP in de EK-finale tegen Spanje, van zich spreken met talloze doelpunten.

Vooral de tot Spaanse genaturaliseerde speelster Megan Gustafson hield de Zuid-Europeanen nog enigszins in de wedstrijd met zeventien punten: 48-37. Na de thee beleefde België wel een schrikmoment. Becky Massey verzwikte haar enkel bij het dribbelen en werd met tranen in de ogen van het veld gevoerd. Na een sterk derde kwart lieten de Cats Spanje in het laatste deel van de wedstrijd ook opnieuw in de wedstrijd komen.

f602acd1-cats2.jpg

Belgian Cats via Facebook 

De Spaanse vrouwen kwamen zelfs even terug tot een achterstand van elf punten, maar konden uiteindelijk geen aanspraak meer maken op de overwinning. Kyara Linskens en Emma Meesseman ontpopten zich met elk negentien punten tot heldinnen van de Cats, terwijl Elise Ramette (8 ptn, 1 rebouns), Antonia Delaere (13 ptn, 1 rebound) en Julie Vanloo (13 ptn, 3 rebounds) ook hun duit in het zakje deden. Langs Spaanse zijde sputterde de motor van Gustafson na de rust volledig en dikte ze haar doelpuntentotaal met slechts vier stuks aan tot 21.

Beter dan drie jaar geleden

In de halve finales, die vrijdag op het menu staan, komen de Belgian Cats uit tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Frankrijk. Die kwartfinale staat later woensdag (18u) op het programma. In de andere tabelhelft verzekerde Australië zich al van een plek bij de laatste vier door Servië te kloppen met 85-67. De Australiërs bekampen in de halve finales Nigeria of de Verenigde Staten. De finale is voor zondagmiddag (15u30) voorzien op de slotdag van de Olympische Spelen, de wedstrijd om de bronzen medaille vindt vier uur eerder (11u30) plaats.

De Cats doen met een plek in de halve finales hoe dan ook beter dan drie jaar geleden in Tokio. Bij hun eerste deelname aan de Spelen eindigden de Cats als zevende, toen ze in de kwartfinales werden uitgeschakeld door Japan. Vorig jaar kroonden de Belgische basketbalvrouwen zich voor de eerste keer tot Europees kampioen door in de finale Spanje te kloppen met 64-58.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni